Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can dodge effectively at the right time to avoid defenders in games.

      Key learning points

      1. Move: dodging effectively using the correct technique is important when trying to stay away from defenders.
      2. Think: dodging successfully to avoid members of the other team is important to be able to keep possession.
      3. Feel: self-belief enables us to strive to be able to dodge effectively and avoid the defenders.
      4. Connect: playing fairly and consistently in a game demonstrates an understanding of the importance of fairness.

      Keywords

      • Dodging - to avoid something by moving quickly aside or changing direction

      • Defenders - individuals who are trying to stop the attackers from scoring by tagging them

      • Avoid - staying away and trying not to go near something

      Common misconception

      Pupils might think they need to perform a dodge as soon as they see a defender.

      Performing a dodge too early gives the defender time to react and move with you (shadow you). Performing a dodge too late means you don't have space to use the best technique for your dodge. The right timing will help you avoid the defender.

      Teacher tip

      Learning the right time to perform a dodge takes lots of practice and experience. Praising pupils for great timing during a game will help them to develop a sense of timing. Watching others and saying "Now" as they make their dodge can also help.

      Equipment

      30+ cones, 30+ beanbags, 10+ quoits, 16 hoops, 10 floor markers, 5 rugby balls

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      Which of these actions is part of a dodge?

      swing arms
      Correct answer: plant foot
      jump far

      Q2.
      Which body parts will help you to find space after your dodge?

      knees
      hips
      Correct answer: head and eyes

      Q3.
      Which character trait will be most helpful when dodging?

      Correct answer: self-belief
      impatience
      kindness

      Q4.
      After you plant your foot and lean to one side for a dodge, what should you do next?

      pass the ball
      Correct answer: push off
      stop

      4 Questions

      Q1.
      What does it mean to avoid defenders?

      move near
      communicate with them
      Correct answer: stay away

      Q2.
      How should you move when performing a dodge?

      slowly
      Correct answer: quickly
      loudly

      Q3.
      What part of a game exists to make sure it is fair?

      the goal
      the pitch
      Correct answer: the rules

      Q4.
      Performing your dodge at the right time gives defenders less time to do what?

      Correct answer: react and follow
      dodge you
      score a goal

      To help you plan your 2 physical education lesson on: Dodging in simple games, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...