Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can work within a team to dodge effectively and score points in a game situation.

      Key learning points

      1. Move: dodging into space and using the correct technique improves our chances of scoring in a game situation.
      2. Think: working together to apply tactics is important when trying to score points in a game.
      3. Feel: demonstrating self-belief requires us to work as a team to avoid being tagged.
      4. Connect: when playing as a team, it is important to stick to the rules and play fairly.

      Keywords

      • Tactics - a carefully planned set of actions that are used by a team or an individual to achieve a certain goal

      • Team - a group of people who work together with the objective of achieving the same goal

      • Score - the record of the total points earned in a game

      Common misconception

      Pupils may think that they can only be a good team member if they score lots of points.

      Scoring a point means everyone in the team has done their job well, not just the individual who scored. Only some team members need to have the role of scoring points; doing your job well will help the team members whose job it is to score points.

      Teacher tip

      Encourage teams to regularly discuss, evaluate and adapt their tactics. The practice activities have a significant focus on working together as a team. Reward and acknowledge any pupils who are demonstrating teamwork skills such as listening, encouraging, swapping roles and suggesting ideas.

      Equipment

      30+ cones, 10 large hoops, tag belt and tag for each pupil

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      Which team members need to follow the rules?

      Correct answer: everyone
      attackers
      defenders

      Q2.
      Which of these describes a team attacking and defending successfully?

      Correct answer: working together
      arguing
      giving up

      Q3.
      Which team members need to react to the actions of others?

      attackers only
      defenders only
      Correct answer: attackers and defenders

      Q4.
      Which of these words means to respond to the actions of other attackers and defenders?

      revisit
      Correct answer: react
      refresh

      4 Questions

      Q1.
      Which of these words describes a plan or set of actions agreed by a team?

      Correct answer: tactics
      reactions
      winning

      Q2.
      Which of these skills is helpful when trying to score points in a game?

      balancing
      rolling
      Correct answer: dodging

      Q3.
      Which of these approaches will help your team to be successful and score points?

      Correct answer: working together
      working individually
      working silently

      Q4.
      Which team members can suggest tactics to try?

      the boss
      Correct answer: any team member
      the best player

      To help you plan your 2 physical education lesson on: Dodging in teams, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...