Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Dodging when attacking and defending

      Lesson details

      Learning outcome

      I can dodge effectively when attacking and defending in a game.

      Key learning points

      1. Move: dodging effectively to catch an attacker requires us to react quickly and change direction.
      2. Move: when attacking, it is important to react and move quickly into space to create an opportunity to dodge a defender.
      3. Think: concentration is important when attacking and defending so we can react and dodge quickly in the game.
      4. Feel: challenging ourselves to score points by continually dodging around your opponent shows self-belief.
      5. Connect: playing by the rules and rotating roles throughout the lesson demonstrates an understanding of fairness.

      Keywords

      • Attackers - the team who is trying score as many points as possible

      • Defenders - the team responsible for preventing the opposition (attackers) from scoring

      • React - how you respond or what you do when something happens

      Common misconception

      Pupils might think that after one attacking or defending move, their job in the team is finished and they stand still and stop following the play.

      Often in a game, you will need to do some attacking work and some defending work. Concentrating and reacting to the actions of others will help you to decide if you need to attack or defend.

      Teacher tip

      Playing games where pupils are required to switch between attacking and defending roles increases the challenge because they are required to concentrate on the action all the time. Praise and acknowledge pupils who concentrate and stay focused for the full duration of the activity time.

      Equipment

      120 cones, 1 tag belt & 2 tags per pupil

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      When dodging, what do we have to change?

      teams
      Correct answer: direction
      tactics

      Q2.
      How can you play a game fairly?

      share the points
      pass the ball
      Correct answer: follow the rules

      Q3.
      Why are points important in a game?

      Correct answer: to win
      to rest
      to practise maths

      Q4.
      What can help you avoid defenders?

      Correct answer: looking
      jumping
      talking

      4 Questions

      Q1.
      Which role are you in when trying to score points?

      defending
      Correct answer: attacking
      referee

      Q2.
      Which role are you in when trying to stop others scoring points?

      Correct answer: defending
      attacking
      referee

      Q3.
      Which of these approaches will help you to improve your performance?

      Correct answer: challenge yourself
      make it easy
      only try once

      Q4.
      Which of these skills will help you to react quickly?

      throwing
      jumping
      Correct answer: concentrating

      To help you plan your 2 physical education lesson on: Dodging when attacking and defending, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...