Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can apply the correct technique for skipping and other jumps when playing in a competitive game.

      Key learning points

      1. Move: effective skipping technique requires a smooth step-hop action on our toes, whilst keeping our head up.
      2. Move: using the correct technique for a variety of jumps will help us be successful and score points in games.
      3. Think: concentrating on using the correct technique for skipping and other jumps increases the distance we can travel.
      4. Feel: striving to improve our technique for skipping and other jumps will lead to success and shows self-belief.
      5. Connect: collaborating in teams and with the opposition shows that you are playing fairly and can increase success.

      Keywords

      • Skipping - a combination of a long step and a hop, stepping from one foot to the other with a hop or bounce

      • Technique - the method we use to perform a task

      • Success - doing something well or reaching a goal you wanted to achieve

      Common misconception

      Some pupils may think that jumping can only be performed in one way for one purpose. For example, a half turn jump is used in gymnastics only.

      There are lots of different jumping techniques which can be used in lots of different circumstances. Selecting the most appropriate jumping technique in a game can help you to be successful.

      Teacher tip

      Encouraging pupils to discuss their chosen techniques and to watch others as they perform different jumps will help them to make appropriate decisions about the techniques they use for different purposes.

      Equipment

      Dice, 15+ hoops, 30+ cones, 10+ skipping ropes, 12 floor markers

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      Which of these actions can help you in games where you need to travel?

      Correct answer: jumping
      stretching
      twisting

      Q2.
      Which of these words describes a game where different teams are trying to win?

      controlled
      coordinated
      Correct answer: competitive

      Q3.
      Which direction would you swing your arms if you wanted to jump high?

      backward
      side to side
      Correct answer: upward

      Q4.
      Which of these skills helps when you are learning and improving technique?

      Correct answer: concentration
      catching
      kicking

      4 Questions

      Q1.
      Which of these jumps takes off from one foot and lands on the same foot?

      leap
      Correct answer: hop
      skip

      Q2.
      Which body parts will help you change direction when skipping?

      hands and wrists
      ears and mouth
      Correct answer: shoulders and hips

      Q3.
      Which of these words means the style or method you have used?

      Correct answer: technique
      technical
      tectonic

      Q4.
      Which of these options might help your team to be more successful?

      breaking the rules
      working silently
      Correct answer: working in collaboration

      To help you plan your 2 physical education lesson on: Skipping and jumping in games, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...