Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Where and why to dodge in game situation

      Lesson details

      Learning outcome

      I know where and why to dodge when I am playing a game.

      Key learning points

      1. Move: dodging a ball that is rolling towards us requires a ready position on the balls of our feet throughout the game.
      2. Think: concentrating on applying simple tactics as a team can help us dodge a rolling ball and stay in the game.
      3. Feel: encouraging yourself and others to take risks in the game to score points demonstrates self-belief.
      4. Connect: it is important to be honest and play by the rules so that everyone can enjoy the game.

      Keywords

      • Avoid - staying away and trying not to go near something or someone

      • Game - an activity or sport in which people compete with each other according to agreed rules

      • Tactics - a carefully planned set of actions that are used by a team or an individual to achieve a certain goal

      Common misconception

      Pupils may believe that after agreeing a tactic, the team will be able to perform this tactic accurately every time and that when they do, it will always be successful.

      Even when we make a great dodge into space and use a tactic, our opponents will react with a tactic of their own: this means that a tactic isn't guarenteed to be successful every time we use it.

      Teacher tip

      Encourage teams to regularly discuss their tactics and reward pupils who listen to ideas from others. Remind pupils that all tactics have risks, and reward pupils who encourage their teammates and demonstrate a positive attitude, even if a tactic isn't successful.

      Equipment

      40+ cones, 20 floor markers, 8 sponge balls (variety of sizes), 24+ beanbags, 16 hoops

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      Which of these words describes an open area where there are no defenders?

      score
      sideways
      Correct answer: space

      Q2.
      What position can you stand in so you can react quickly?

      Correct answer: ready position
      relaxed position
      reclined position

      Q3.
      Which body part will help you to track the pathway and speed of a rolling ball?

      nose
      Correct answer: eyes
      mouth

      Q4.
      How can you and your teammates prepare a plan for a game?

      shout loudly
      work individually
      Correct answer: agree tactics together

      4 Questions

      Q1.
      Why is dodging helpful in a game?

      to get stronger
      to show kindness
      Correct answer: to avoid defenders

      Q2.
      Which of these actions might you use if a defender is coming closer to tag you?

      stretching
      Correct answer: dodging
      freezing

      Q3.
      Which of these is an important character trait when playing games?

      Correct answer: honesty
      bossiness
      selfishness

      Q4.
      Why is it good sometimes to use a risky tactic?

      risks always work
      make others happy
      Correct answer: to score points

      To help you plan your 2 physical education lesson on: Where and why to dodge in game situation, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...