Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can collaborate effectively and take responsibility within a team to help increase our success in competitive games.

      Key learning points

      1. Move: moving quickly and adapting my movements as the game changes will help the team to achieve success.
      2. Think: knowing how to create, apply and adapt a range of tactics as the situation in the game changes leads to success.
      3. Feel: encouraging our teammates to be honest when competing shows we understand the rules.
      4. Connect: playing fairly within our own team and against the opposition enables everyone to compete in games.

      Keywords

      • Adapt - make changes or adjustments

      • Competing - playing, racing or performing against an opponent

      • Responsibility - taking on a role and completing tasks to the best of your ability

      Common misconception

      Some pupils might think that good aim is a fixed skill that you either have or do not.

      Accuracy and aim is closely linked to balance and technique, i.e. when a pupil can hold a steady position and perform an accurate technique, often their aim improves.

      Teacher tip

      The activities in this lesson guide are very well suited to mixed ability pairings which can enable all pupils to experience success at a team level.

      Equipment

      30+ cones, 90 beanbags, 15 quoits, 24 hoops

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      Who must follow the rules of a game?

      only my opponents
      only my teammates
      Correct answer: everyone

      Q2.
      Which members of a team can help a team to be successful?

      the oldest
      the fastest
      Correct answer: everyone

      Q3.
      How can you demonstrate responsibility?

      Correct answer: try my best
      break the rules
      be unkind

      Q4.
      Which members of a team need to show responsibility?

      only the oldest
      only the captain
      Correct answer: everyone

      4 Questions

      Q1.
      Which of these words means to change your movements?

      Correct answer: adapt
      adore
      advance

      Q2.
      What should you do if you accidentally break the rules when playing a game?

      get angry
      argue
      Correct answer: be honest

      Q3.
      What should you check before you throw in a game needing accuracy?

      Correct answer: your balance
      the time
      the spectators

      Q4.
      What can help you to know your responsibilities in a team game?

      being the oldest
      doing everything
      Correct answer: having a strategy

      To help you plan your 2 physical education lesson on: Collaborating in teams, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...