Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Collaborating successfully when playing simple games

      Lesson details

      Learning outcome

      I can collaborate with others in my team to successfully compete in simple games.

      Key learning points

      1. Move: developing accuracy in our movements will help increase our chances of success as a team.
      2. Think: making decisions as a team enables us to apply strategies that will help us to be successful in games.
      3. Feel: working as a team in games involves being honest and playing by the rules, even when we aren't winning.
      4. Connect: including all members of our team when making decisions demonstrates gratitude.

      Keywords

      • Collaborating - working and connecting with others

      • Success - doing something well or reaching a goal you wanted to achieve

      • Compete: - playing, racing or performing against an opponent

      Common misconception

      Some pupils might think that teams are only successful if they score the most points or beat their opposition when they compete.

      Competing successfully can be measured in different ways. Scoring the most points or goals is one measure. Including all team members, playing fairly or bringing positivity are all equally important ways of being successful when competing.

      Teacher tip

      As with all subjects, it is useful to focus on the fun and improvement that can be achieved in the process rather than the end result. Awarding high value points during a game for elements other than physical skills can help to reinforce the importance of all four threads of a healthy active life.

      Equipment

      100+ cones, 15+ tall cones, 10 foam tennis balls

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      Which of these phrases could you use to show a teammate you are grateful?

      you always miss
      you must improve
      Correct answer: good effort

      Q2.
      How can you improve the accuracy of your movements?

      Correct answer: practice regularly
      accuracy can't improve
      grow taller

      Q3.
      Which of these behaviours help teammates to collaborate?

      Correct answer: making decisions together
      blaming each other
      ignoring others

      Q4.
      Which of these characteristics are you demonstrating when you follow the rules of a game?

      rudeness
      fitness
      Correct answer: honesty

      4 Questions

      Q1.
      Which of these behaviours could be celebrated as a success for a team?

      blaming each other
      leaving someone out
      Correct answer: collaborating together

      Q2.
      What is the name for the person or team you are playing against?

      Correct answer: opponent
      referee
      teammate

      Q3.
      Who might you collaborate with to make it difficult for your opponent?

      collaborating doesn't work
      the referee
      Correct answer: your teammates

      Q4.
      Which of these behaviours would you expect to see when teams are competing?

      Correct answer: honesty
      unkindness
      booing

      To help you plan your 2 physical education lesson on: Collaborating successfully when playing simple games, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...