Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can cooperate and communicate well to successfully complete challenges as a team.

      Key learning points

      1. Move: moving quickly, with coordination, increases the chance of our team completing challenges.
      2. Think: making effective decisions about tactics to use can help my team complete challenges successfully.
      3. Feel: supporting others during challenges demonstrates courage and honesty.
      4. Connect: showing gratitude to our teammates helps our team to successfully cooperate.
      5. Connect: working effectively as a team to apply strategies enables success in the competition as well as enjoyment.

      Keywords

      • Cooperation - working together and helping others to achieve a goal

      • Communication - sharing ideas, thoughts or feelings with others

      • Team - a group of people who work together to reach a goal

      Common misconception

      Some pupils may think that when they are working in a team, everyone should stay together and do the same thing.

      Sometimes, a good tactic to quickly complete a challenge is to split the challenge into smaller tasks and share them out amongst the team. A team can still be working towards the same goal, even if everyone is working separately on different tasks.

      Teacher tip

      If you have access to a wider range of equipment, you can create your own additional materials by taking photographs and copying them into the blank template provided.

      Equipment

      90+ cones, 15 tennis balls, 30+ beanbags, 30+ quoits, 30+ ropes

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      Which of these can be used to communicate information?

      warming up
      Correct answer: using signals
      cooling down

      Q2.
      Which of these words means moving different body parts together?

      Correct answer: coordination
      coach
      collaborate

      Q3.
      Which of these phrases might encourage a teammate?

      Correct answer: well done
      your fault
      bad throw

      Q4.
      What is most likely to help you to successfully complete a challenge?

      tables
      tape
      Correct answer: tactics

      4 Questions

      Q1.
      What can you improve to help you to move more quickly?

      Correct answer: your coordination
      your catching
      your communication

      Q2.
      Which of these words means working together to achieve a goal?

      coordination
      communication
      Correct answer: cooperation

      Q3.
      Which of these tactics can help a team complete challenges more quickly?

      move slowly
      work silently
      Correct answer: share the tasks

      Q4.
      What can you do to cooperate with your teammates or partner?

      ignore them
      Correct answer: support them
      argue with them

      To help you plan your 2 physical education lesson on: Cooperation and communication, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...