Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can reflect and try new ideas to solve a problem and help my teammates.

      Key learning points

      1. Move: moving in different ways can help my team to find solutions to problems.
      2. Think: trying different ideas and reflecting on how useful they are for the team can help us find better solutions.
      3. Feel: showing self-belief and trying our hardest will inspire others and lead the team to success.
      4. Connect: working with others can help to build trust amongst my team and find solutions to problems.

      Keywords

      • Problem - a difficulty, challenge or obstacle that needs a solution or answer

      • Solution - a response, answer or way to overcome a difficulty, challenge or obstacle

      • Reflect - to think carefully about something that has happened

      Common misconception

      Some pupils might think that once a solution has been found to complete a challenge, this is the only option that should be used.

      Many challenges and problems have various different solutions. One solution might suit the skills in your team and a different solution might suit another team.

      Teacher tip

      Lightweight equipment such as balloons and plastic cups are required, so an indoor or sheltered space will be most suitable.

      Equipment

      90+ cones, 15 balloons, 15 cups, 30 straws, variety of obstacles

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      Which of these people have the same goal as you when you are completing a team challenge?

      no one
      Correct answer: your teammates
      the spectators

      Q2.
      When should you offer help to your teammates?

      never
      only once
      Correct answer: whenever you can

      Q3.
      Which of these characteristics can be strengthened in a team when you help each other?

      Correct answer: trust
      disrespect
      unkindness

      Q4.
      What can you do if your first tactic doesn’t seem to work?

      give up
      blame others
      Correct answer: try something different

      4 Questions

      Q1.
      If your team is finding something difficult, who is responsible for thinking of possible solutions?

      the captain only
      the best player
      Correct answer: everyone

      Q2.
      Which of these words means to think back carefully over something?

      Correct answer: reflect
      rewind
      reward

      Q3.
      What should you and your team do when you face a problem or an obstacle?

      go off alone
      Correct answer: help each other
      get angry

      Q4.
      Why should we reflect on our ideas and movements?

      Correct answer: to make improvements
      to get stronger
      to show off

      To help you plan your 2 physical education lesson on: Helping my teammates, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...