Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Showing respect by supporting and encouraging others

      Lesson details

      Learning outcome

      I can show respect to others and support and encourage their best efforts.

      Key learning points

      1. Move: moving in response to the actions of others can make sure I am in a good position to support them.
      2. Think: helping others to problem solve and make decisions can help my team to complete challenges.
      3. Feel: striving to apply my very best effort will help my team to be successful.
      4. Connect: supporting and encouraging others demonstrates gratitude.

      Keywords

      • Respect - to treat others with kindness and care, showing that you value them and their ideas

      • Support - to offer help when it is needed

      • Encourage - to provide positive acknowledgement and motivation

      Common misconception

      Some pupils might think that you should only cheer and congratulate success, e.g., scoring a point or beating an opponent.

      All players, on all teams, should be cheered and congratulated for their effort, regardless of who scores the points, who wins or which team they are playing for.

      Teacher tip

      This lesson provides opportunities to reinforce a growth mindset that celebrates effort and improvement that can lead to the achievement of a goal.

      Equipment

      30+ beanbags, 15+ quoits, 15+ balls, 15+ hoops

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      Which of these words means that you value someone and the ideas they have?

      relay
      relax
      Correct answer: respect

      Q2.
      Which of these actions shows you are encouraging someone?

      arguing with them
      ignoring them
      Correct answer: cheering them on

      Q3.
      Who should you show respect to during a challenge?

      only your friends
      only your team
      Correct answer: everyone

      Q4.
      Who might be able to offer you support during a team game or challenge?

      no one
      Correct answer: your teammates
      the opposition

      4 Questions

      Q1.
      Who do you need to be aware of during a team game so you can offer support?

      only yourself
      Correct answer: your teammates
      the spectators

      Q2.
      How can you show a teammate you are grateful for their support?

      do nothing
      it's not needed
      Correct answer: say thank you

      Q3.
      Which of these phrases could be used to show your teammates you respect their effort?

      Correct answer: great effort
      try harder
      you're not trying

      Q4.
      How can you help your team to be successful?

      Correct answer: try your best
      shout a lot
      make others laugh

      To help you plan your 2 physical education lesson on: Showing respect by supporting and encouraging others, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...