Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explore and apply strategies to improve our team's performance when completing challenges.

      Key learning points

      1. Move: controlling and coordinating my body and the equipment can help my team to use strategies to complete a challenge.
      2. Think: creating and applying simple strategies to challenges will help our team to improve.
      3. Think: deciding when to use certain strategies will support the team to successfully complete the challenges.
      4. Feel: being honest and following the rules within challenges helps us to take responsibility and be a good team member.
      5. Connect: including everyone in our team and taking responsibility for each other shows a deep sense of gratitude.

      Keywords

      • Strategy - a plan for achieving success

      • Improve - to make something better

      • Challenge - a test of ability or skill

      Common misconception

      Some pupils might think that if a strategy doesn't work, they shouldn't use it again.

      Deciding when to use a strategy is part of the challenge. A strategy that works once will not work every time or against every opponent. Having lots of strategies to try will help you find the one that works best each time.

      Teacher tip

      Encourage pupils to pause regularly to discuss their strategy. Remind them that their choice of strategy might be correct, they might just need more practise to apply it successfully.

      Equipment

      30+ cones, 30 tennis balls, 15 hoops, 10 quoits, 10 beanbags

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      Which of these words describes the way you should aim to move sporting equipment?

      Correct answer: controlled
      randomly
      everywhere

      Q2.
      Which of these approaches can help to find suitable solutions to team challenges?

      just run fast
      work alone
      Correct answer: try different ideas

      Q3.
      Which of these skills can help you to explain a new idea to your team?

      Correct answer: communication
      coding
      balance

      Q4.
      When should you try to include everyone on your team?

      only once
      occasionally
      Correct answer: always

      4 Questions

      Q1.
      Which of these words describes a plan that you might use as a team to complete a challenge?

      straight
      Correct answer: strategy
      strong

      Q2.
      Why might you suggest a different strategy for your team to use?

      Correct answer: to improve performance
      to be bossy
      to exclude someone

      Q3.
      How can you be a good teammate?

      Correct answer: follow the rules
      blame others
      break the rules

      Q4.
      When can you show your teammates you are grateful?

      if they score
      if they're sad
      Correct answer: at any time

      To help you plan your 2 physical education lesson on: Using simple strategies, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...