Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can work as part of a team and understand why it is important to include everyone.

      Key learning points

      1. Move: moving and dodging into space and reacting quickly to commands will help us complete the challenges effectively.
      2. Think: working effectively as a team means including all team members when making decisions and solving problems.
      3. Think: when working with others, it is important to listen to other team members when trying to complete challenges.
      4. Feel: sharing ideas and speaking in a group demonstrates courage.
      5. Connect: sharing ideas and working as a team when completing challenges shows we are grateful for our teammates.

      Keywords

      • Team - a group of people who work together to reach a goal

      • Including - not leaving anyone or anything out

      • Challenge - a test of ability or skill

      Common misconception

      Some pupils might think they have to rely on others to include them and that there isn't anything they can or need to do in order to be included.

      There are things that you can do to increase your involvement in a challenge and play a role in a team such as sharing ideas and supporting and encouraging others.

      Teacher tip

      Including time for reflection and discussion throughout the lesson can be helpful and provides time to discuss some shared ideas for ways the class can be successful. The 'Making faces' practice in cycle 3 can include a wide range of equipment, depending on what you have available in your school.

      Equipment

      30+ cones, 15+ beanbags, 15+ quoits and hoops, 15+ ropes

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      What might you call others who are working together with you?

      opponents
      referee
      Correct answer: teammates

      Q2.
      How might you describe someone who is welcomed into a team?

      Correct answer: included
      ignored
      excluded

      Q3.
      Which members of a team need to work together?

      the oldest players
      the best players
      Correct answer: everyone

      Q4.
      Which of these actions can increase your involvement in a game?

      Correct answer: sharing ideas
      breaking the rules
      doing nothing

      4 Questions

      Q1.
      Why is it important to include other people when we can?

      Correct answer: makes them happy
      makes them sad
      makes them thirsty

      Q2.
      Which of these actions can make someone feel included?

      Correct answer: listening to them
      ignoring them
      interrupting them

      Q3.
      What should you do if your idea isn’t used this time?

      Correct answer: support your teammates
      get angry
      refuse to help

      Q4.
      Which of these options will be most helpful for completing a challenge?

      working uncooperatively
      shouting the loudest
      Correct answer: working together

      To help you plan your 2 physical education lesson on: Working as a team, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...