Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Working together and competing as a team

      Lesson details

      Learning outcome

      I can work together with my team to create and apply strategies to solve a problem.

      Key learning points

      1. Move: moving quickly with coordination is necessary to complete problem solving challenges competitively.
      2. Think: concentration is important when trying to complete problem solving challenges as quickly as possible.
      3. Think: imagination and creativity helps us to develop strategies to compete against others.
      4. Feel: always playing by the rules can help everyone to enjoy a challenge and demonstrates honesty and fairness.
      5. Connect: working as a team to apply strategies can help a team to be successful when competing.

      Keywords

      • Strategy - a plan for achieving success

      • Problem - a difficulty, challenge or obstacle that needs a solution or an answer

      • Competing - playing, racing or performing against an opponent

      Common misconception

      Some pupils might think that successful strategies need to be very complicated.

      Simple strategies are usually most successful because everyone on the team can be clear about what they have to do and can do their part very easily and quickly.

      Teacher tip

      Using timed innings e.g. 5 minutes for each pair, can help you to organise the whole class and ensure that all pairs in all games switch roles at the same time. Innings organised by number of throws e.g. 5 throws per pair, can be more difficult to monitor as pairs switch roles at different times.

      Equipment

      30+ cones, 30 bats, 30 foam tennis balls, 30 beanbags

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      Which of these activities need coordination between your body and a piece of equipment?

      Correct answer: bat and ball
      running
      stretching

      Q2.
      How would you expect your opponents to behave when competing?

      dangerously
      rudely
      Correct answer: fairly

      Q3.
      How would you expect your teammates to behave when competing?

      dangerously
      rudely
      Correct answer: fairly

      Q4.
      How can you make it difficult for your opponent to beat you?

      wear new shirts
      Correct answer: use a strategy
      hope they fail

      4 Questions

      Q1.
      What might help you to stay focused during a competitive game?

      read a book
      draw a picture
      Correct answer: watch the ball

      Q2.
      When can a strategy not be used in a game?

      Correct answer: breaks the rules
      is new
      is different

      Q3.
      Who will be trying to make your strategy unsuccessful?

      your teammates
      Correct answer: your opponents
      the referee

      Q4.
      Which of these strategies might help if you are fielding and trying to stop your opponents from scoring?

      Correct answer: moving quickly
      moving everywhere
      panicking

      To help you plan your 2 physical education lesson on: Working together and competing as a team, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...