Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Partner activities: cooperating successfully

      Lesson details

      Learning outcome

      I can cooperate with a partner and compete against others in a game with rules.

      Key learning points

      1. Move: moving quickly and accurately can help us succeed.
      2. Think: concentrating on the task will improve our focus and increase our success.
      3. Feel: following the rules demonstrates honesty when playing against others.
      4. Connect: playing fairly demonstrates good cooperation and enables everyone to enjoy the game.

      Keywords

      • Cooperate - working with others to achieve a shared goal

      • Honesty - playing fairly, following the rules and being truthful about your actions

      • Rules - a guide that describes how to play a game

      Common misconception

      Pupils don't perform the animal actions for a count of 6. Pupils think they have to find the cards for the animal action scavenger hunt in numerical order.

      Remind pupils that keeping the rules demonstrates fair play and ensures everyone enjoys the game. Pupils can find and perform the animal action cards in any order.

      Teacher tip

      Spend time setting this lesson up beforehand to ensure maximum movement opportunities. The scavenger hunt can be completed on a playground, but if you have a safe garden area, this would be a great place to structure the lesson. Use lids from photocopy paper boxes to roll dice in.

      Equipment

      animal dice game and actionncards (see supplementary materials), dice (one between 2), whiteboard and pen (one between 2)

      Content guidance

      Risk assessment required - outdoor learning

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      How do we ensure our partner understands us?

      shout at them
      look away
      Correct answer: talk clearly

      Q2.
      How can we communicate best?

      running and jumping
      smelling and tasting
      Correct answer: talking and listening

      Q3.
      What does a good partner do?

      ignores you
      Correct answer: shares and listens
      walks away

      Q4.
      What are rules?

      Correct answer: instructions
      tricks
      winners

      4 Questions

      Q1.
      What does cooperate mean?

      work alone
      talk loudly
      Correct answer: work together

      Q2.
      How can we make sure everyone enjoys a game?

      ignore the rules
      Correct answer: play fairly
      shout at friends

      Q3.
      What does a marshal do?

      choose the winner
      Correct answer: enforce the rules
      make new teams

      Q4.
      What are we showing when we are truthful in a game and follow the rules?

      bossiness
      cheating skills
      Correct answer: honesty

      To help you plan your 1 physical education lesson on: Partner activities: cooperating successfully, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...