Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Partner activities: solving problems

      Lesson details

      Learning outcome

      I can complete challenges and solve problems with a partner.

      Key learning points

      1. Move: making and holding a shape requires body tension, control and coordination.
      2. Think: ongoing reflection while concentrating on a problem ensures it will be solved.
      3. Feel: trying a range of different ideas shows self-belief and enables us to solve problems.
      4. Connect: cooperating with and listening to others is fair and it promotes trust in a partner.

      Keywords

      • Challenge - trying something new, even if it seems hard

      • Communicate - sharing ideas through talk and actions

      • Concentrate - focusing attention and ignoring distractions

      Common misconception

      Pupils can only stand when making letter shapes.

      Pupils can lie, sit, or stand to make letter shapes.

      Teacher tip

      It's ok for pupils to work in 3's, rather than leaving out a friend. This ensures that PE is a positive experience for all. Pupils will need some prior knowledge of capital letters before this lesson. Displaying keywords and phonics patterns is a nice cross curricular link for this lesson.

      Equipment

      15+ small balls, 15+ beanbags, the body alphabet poster, letter shapes (see additional materials)

      Content guidance

      Risk assessment required - outdoor learning

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      How do we create body tension?

      Correct answer: hold muscles tight
      relax muscles
      think about muscles

      Q2.
      What are we doing when we share thoughts and feelings with others?

      Correct answer: communicating
      cooperating
      controlling

      Q3.
      How do you work fairly with a partner?

      ignore them
      leave them out
      Correct answer: take turns

      Q4.
      What do we demonstrate by trying our best?

      imagination
      Correct answer: self-belief
      gratitude

      4 Questions

      Q1.
      How do we achieve a shared goal with a partner?

      Correct answer: cooperate with them
      ignore them
      disagree with them

      Q2.
      What do we call something that is hard to do, but helps us to improve?

      a break
      Correct answer: a challenge
      a spin

      Q3.
      What do we need to do to solve a problem?

      Correct answer: find solutions
      make things harder
      sit and worry

      Q4.
      Why do we concentrate?

      to be fair
      Correct answer: to do well
      to communicate

      To help you plan your 1 physical education lesson on: Partner activities: solving problems, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...