Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Team activities: cooperating in a team game

      Lesson details

      Learning outcome

      I can cooperate in a team and follow the rules of a game.

      Key learning points

      1. Move: moving quickly and dodging can help the team succeed in chasing and tagging games.
      2. Think: demonstrating knowledge of the rules ensures that games flow smoothly.
      3. Feel: following the rules carefully shows honesty and allows everyone to enjoy the game.
      4. Connect: positive participation in a team shows cooperation and increases your chances of success.

      Keywords

      • Rules - a guide that describes how to play a game

      • Success - trying your best and making progress towards achieving a goal

      • Teammate - the members in your group

      Common misconception

      Teammates are so busy running away from taggers that they forget to look carefully and collide with others.

      Remind pupils that to avoid collisions, they must look ahead and dodge others by changing direction and slowing down.

      Teacher tip

      If you don't have enough bibs for everyone, use coloured beanbags instead. Each player holds a colour to match their teammates and can use it to tap others gently to tag them (not throw it!).

      Equipment

      coloured bibs, 6/7 large hoops, animal action cards (see additional materials), beanbags

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      How can we move quickly to catch up with other players?

      slow down
      Correct answer: speed up
      stop

      Q2.
      What do we show through participation in a team?

      balancing skills
      fitness
      Correct answer: cooperation

      Q3.
      Which players need to participate in a team game?

      Correct answer: all of them
      none of them
      some of them

      Q4.
      How can we help everyone enjoy the game?

      Correct answer: follow the rules
      follow the road
      target one player

      4 Questions

      Q1.
      How can we move to avoid a collision with others?

      Correct answer: dodge
      skip
      jump

      Q2.
      What do we call a person on the same team as us?

      a rival
      a winner
      Correct answer: a teammate

      Q3.
      What do you show by following the rules?

      Correct answer: honesty
      imagination
      courage

      Q4.
      What word means you have tried your best and worked together to achieve your goal?

      failure
      Correct answer: success
      winning

      To help you plan your 1 physical education lesson on: Team activities: cooperating in a team game, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...