Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Team activities: developing communication

      Lesson details

      Learning outcome

      I can communicate successfully with a team to complete tasks.

      Key learning points

      1. Move: performing actions accurately shows that we can move in different ways.
      2. Think: concentrating on the task ensures we complete it as a team.
      3. Feel: contributing to a team’s success develops confidence.
      4. Connect: successful communication means we will play games accurately and perform actions correctly.

      Keywords

      • Action - a physical thing we do with our body

      • Communicate - sharing ideas through talk and actions

      • Teammate - the members in your group

      Common misconception

      Pupils shout loudly thinking this will improve communication. Pupils high 5 with too much force.

      Encourage the use of good sentences spoken at a normal talking volume. Be explicit about using gentle high 5s and ask pupils to imagine how a butterfly would high 5 their friend.

      Teacher tip

      If the teams do not seem equal after the first game, make suitable adjustments. Remember the Peak End rule: pupils are likely to judge a lesson on how they feel at the end. So, help pupils to think positively about their experiences with positive reminders at the end of the lesson.

      Equipment

      animal action number cards (additional materials), beanbags

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      What does it mean to share ideas and talk to others?

      Correct answer: communicate
      play alone
      stay quiet

      Q2.
      Where do we look when we’re listening to someone?

      Correct answer: their face
      their feet
      their hands

      Q3.
      How can we make sure we understand our partner?

      ignore them
      Correct answer: listen to them
      take turns

      Q4.
      How do we work fairly in a team?

      break the rules
      shout loudly
      Correct answer: take turns

      4 Questions

      Q1.
      What do we use to communicate?

      running and jumping
      sitting and standing
      Correct answer: talking and actions

      Q2.
      How can we make sure our team understands us?

      ignore them
      shout at them
      Correct answer: talk clearly

      Q3.
      What can develop when we contribute to our team’s success?

      Correct answer: confidence
      empathy
      honesty

      Q4.
      How can you make sure you are aware of communication from your teammates?

      watch other teams
      Correct answer: concentrate
      chat with friends

      To help you plan your 1 physical education lesson on: Team activities: developing communication, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...