Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Team activities: playing fairly in groups

      Lesson details

      Learning outcome

      I can successfully send and receive equipment as part of a team.

      Key learning points

      1. Move: accurate passes are made with suitable force and good control.
      2. Think: ongoing reflection and making changes ensure team success.
      3. Connect: using encouraging words when talking to your team builds confidence and self-belief.
      4. Feel: considering the needs and feelings of others demonstrates empathy in a team.

      Keywords

      • Force - how hard or soft we make a pass

      • Success - trying your best, learning new things and being confident

      • Team - a group that plays or works together

      Common misconception

      Pupils throw the ball up too high or throw overarm and then blame their partner for being unable to catch it.

      Encourage underarm throwing, using gentle passes so the ball makes a rainbow shape in the air. Remind pupils that teamwork requires all individuals to work together and encouraging others.

      Teacher tip

      Ensure pupils know the difference between an underarm and an overarm pass before the lesson. Use smaller groups of 3, if pupils find the tasks challenging.

      Equipment

      selection of balls, beanbags

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      What do we call a group of people we play or work with?

      a pair
      a partner
      Correct answer: a team

      Q2.
      What kind of throw is easiest for a friend to catch?

      hard and fast
      overarm
      Correct answer: underarm

      Q3.
      How do we send a ball to a teammate to ensure success?

      hard
      Correct answer: gently
      fast

      Q4.
      How do we work fairly in a team?

      ignore others
      break the rules
      Correct answer: take turns

      4 Questions

      Q1.
      What can we say before passing to a team player?

      Correct Answer: their name, name

      Q2.
      What word do we use to describe how soft or hard we make a pass?

      Correct answer: force
      roll
      success

      Q3.
      What word describes a team that is making great passes and working well together?

      failing
      courageous
      Correct answer: successful

      Q4.
      How do we build confidence in a team?

      ignore them
      shout at them
      Correct answer: use encouraging words

      To help you plan your 1 physical education lesson on: Team activities: playing fairly in groups, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...