Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can take part in a jumping competition and understand how to perform long and triple jump with the correct technique.

      Key learning points

      1. Move: to perform a standing long jump effectively, we bend our knees, drive our legs and swing our arms up.
      2. Move: in standing triple jump, we perform a hop, step, jump in sequence, linking them together smoothly.
      3. Think: when we jump with the correct technique, we are able to jump further and with more control.
      4. Feel: striving to demonstrate resilience by remaining positive in the competition is really important for success.
      5. Connect: being a role model to our partners shows we understand the importance of respect.

      Keywords

      • Triple jump - a track and field event where an athlete performs a sequence of three jumps to cover as much distance as possible.

      • Long jump - a track and field event in which an athlete sprints down a runway and leaps as far as possible into a sandpit from a takeoff board.

      • Land - the final phase where the athlete touches down.

      Common misconception

      In the triple jump, pupils collapse the middle 'step phase' rather than getting equal height and distance from every phase.

      Ensure pupils understand the importance of all phases of the jump, especially the step phase and that they understand all phases of the triple jump should contribute to an equal proportion of distance.

      Teacher tip

      Highlighting both the male and female record holders and jumping achievements is important for motivating all pupils. It gives them role models that they can relate to. Highlight the risk if tripping during 'hoop race' to ensure pupils take extra care when jumping.

      Equipment

      30+ cones, 1 hoop between 2

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      What should you do with your throwing arm when throwing for distance?

      twist it
      Correct answer: extend it
      nothing

      Q2.
      Which word describes the process of trying to win?

      take part
      play
      Correct answer: compete

      Q3.
      What is the first phase of the triple jump?

      step
      Correct answer: hop
      jump

      Q4.
      What are you showing when you accurately keep track of your scores?

      Correct answer: honesty
      motivation
      power

      4 Questions

      Q1.
      What is the name of the event where an athlete performs a sequence of three jumps to cover as much distance as possible?

      3 jumps
      Correct answer: triple jump
      long jump

      Q2.
      What can help you to jump further, with more control?

      Correct answer: the correct technique
      arms above head
      having straight legs

      Q3.
      Which phase of the triple jump should be the longest?

      the hop
      the step
      Correct answer: all are similar

      Q4.
      How can you demonstrate resilience in competition?

      Correct answer: remaining positive
      always winning
      trying a little

      To help you plan your 6 physical education lesson on: Jumping competition, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...