Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Running for distance competition

      Lesson details

      Learning outcome

      I can run long distances as part of a competition and understand how to pace myself to finish the race.

      Key learning points

      1. Move: it is important to pace ourselves in a long distance race to ensure we have enough energy to finish the race.
      2. Think: if we sprint too early in a long distance race, we will drain energy and may not finish.
      3. Think: leaving enough energy for a sprint finish shows tactical thinking to help us finish the race quicker.
      4. Feel: to be able to run a long distance race, we need to be resilient so we can keep going.
      5. Connect: collaborating and supporting each other as a team helps us to perform well.

      Keywords

      • Long distance - a type of running race or activity that covers a significant distance, usually much more than a sprint

      • Pace - running at a speed that we can keep up for a long time

      • Energy - is fuel for our body and it helps us move and do things

      Common misconception

      Pupils believe that you have to be fast to be good at long distance running, overlooking the importance of endurance, breathing technique, pacing and tactics.

      Explain that sprinting and long-distance running differ: sprinters rely on fast-twitch muscle fibres for power and speed, while long-distance runners use slow-twitch fibres for endurance and efficiency.

      Teacher tip

      Esure you use a wide starting point for pupils, to avoid any crashes or pupils being tripped. Ensure you have clear vision of all pupils when they are running and pupils have access to water throughout the session.

      Equipment

      30+ cones, 1 relay baton between 3 pupils

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      Which word describes the act of trying to win in an event?

      playing
      Correct answer: competing
      representing

      Q2.
      What is an example of tactics in a team race?

      Correct answer: running order
      running with friends
      ignoring your teammates

      Q3.
      What do you need to have in order to finish a long distance race?

      speed and strength
      Correct answer: resilience and self-motivation
      long legs

      Q4.
      Which running pace is best to use at the start of a long distance race?

      sprinting pace
      walking pace
      Correct answer: a steady pace

      4 Questions

      Q1.
      Which word describes a fuel for the body that helps you to move and run?

      Correct answer: energy
      petrol
      blood

      Q2.
      Which is more important for long distance running?

      running speed
      Correct answer: pacing yourself
      powerful running

      Q3.
      What is one difference between sprinters and long distance runners?

      weight
      height
      Correct answer: muscle fibres

      Q4.
      What will help you to keep running when you start to find it hard?

      Correct answer: resilience
      top speed
      power

      To help you plan your 6 physical education lesson on: Running for distance competition, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...