Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can take part in a throwing competition and understand how to use my body to throw as far as possible.

      Key learning points

      1. Move: to throw, stand side on, transfer weight forwards from our back leg, rotate our body and extend our throwing arm.
      2. Think: using the correct throwing technique will help us to generate power and throw further.
      3. Feel: in a competition, we must compete with honesty by collecting our scores accurately.
      4. Connect: when we make suggestions to help improve our groups performance we are developing our trust.

      Keywords

      • Javelin - a long, pointed spear-like tool used in an athletics event called the javelin throw

      • Shot put - an athletics event in which an athlete throws a heavy object called a 'shot' as far as possible

      • Compete - the process or act of trying to win.

      Common misconception

      Pupils believe that you throw the shot in the shot put event, similar to how you throw the javelin.

      Although 'throw' is often the terminology used when competing in the shot put, pupils should push the shot which starts from under their chin. A throwing action, when using a heavier shot, would likely cause a wrist/elblow/shoulder injury.

      Teacher tip

      Establish ground rules for sending, transporting and using the equipment at the start of the lesson. Equipment should be carried and retrieved at a walking pace, and placed on the ground for the next person.

      Equipment

      1 shot between 3 pupils, 1 javelin between 3 pupils, 30+ cones, 30+ beanbags, additional material: safe set up of long distance throwing, worksheet: recording scores

      Content guidance

      Risk assessment required - equipment

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      What are you doing when you are running at a speed you can maintain for a long period?

      sprinting
      walking
      Correct answer: pacing yourself

      Q2.
      Which event involves throwing an object?

      hurdles
      Correct answer: javelin
      relay

      Q3.
      What can cause you to not finish a long distance race?

      Correct answer: sprinting too early
      pacing yourself
      self-motivation

      Q4.
      Which is most important when throwing for distance?

      throwing speed
      Correct answer: throwing technique
      throwing power

      4 Questions

      Q1.
      Which word describes the spear-like object thrown in an athletics event?

      shot
      pole
      Correct answer: javelin

      Q2.
      What can help you to generate more power and throw further?

      Correct answer: the correct technique
      tighter grip
      aiming high

      Q3.
      What word describes the technique needed when releasing the shot?

      throw
      Correct answer: push
      swing

      Q4.
      What can develop when you support your team by making sensible suggestions on how they can improve?

      Correct answer: trust
      self-motivation
      strength

      To help you plan your 6 physical education lesson on: Throwing competition, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...