Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Jumping for distance: standing long jump

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explore how to use my body to jump as far as possible.

      Key learning points

      1. Move: to jump as far as possible we should swing our arms back when crouching and then forwards when we jump.
      2. Move: we stand with our feet shoulder width apart, knees bent and drive our legs to generate power and jump further.
      3. Think: it is important not to fall backwards when we land, as we measure the jump from the nearest point of landing.
      4. Feel: trying different ways to improve our technique to jump further shows excellent resilience and self motivation.
      5. Connect: evaluating our partners when jumping, providing them with feedback on their technique helps them jump further.

      Keywords

      • Jump - use your legs to push off the ground and get some air before landing back down

      • Power - the ability to use force to jump a greater distance

      • Technique - the method we use to perform a task

      Common misconception

      When building up to the jump, the pupil steps forward slightly, jumping off 1 foot.

      Explain to pupils that jumping off 1 foot or stepping forwards before jumping is a foul. They must jump and land using both feet.

      Teacher tip

      Ensure that the surface pupils are jumping onto is not slippery. When pupils land, it is important that they can plant their feet without slipping - remind them tolean forward. In cycle 1, allow pupils to explore different techniques, before explaining the most effective jumping technique.

      Equipment

      30+ cones, 1 beanbag per pupil.

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      What can cause an object to go too high when throwing?

      Correct answer: releasing too early
      releasing too late
      using good technique

      Q2.
      Which of these do you use in jumping and throwing?

      speed
      Correct answer: power
      resilience

      Q3.
      What is a benefit of evaluating your partner’s performance?

      Correct answer: they improve
      nothing
      it takes time

      Q4.
      What should you focus on when finding a challenge difficult?

      Correct answer: staying positive
      other lessons
      your friends

      4 Questions

      Q1.
      Which position is best for your legs when jumping and landing?

      Correct answer: knees bent
      straight
      bent and straight

      Q2.
      Which word describes the method we use to perform a task?

      power
      Correct answer: technique
      jump

      Q3.
      What is the consequence if you take a small step before jumping?

      you go further
      a shorter jump
      Correct answer: a foul jump

      Q4.
      How can you help your partner to improve their technique and jump further?

      Correct answer: give them feedback
      copy them
      focus on yourself

      To help you plan your 3 physical education lesson on: Jumping for distance: standing long jump, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...