Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can run as fast as possible as part of a team.

      Key learning points

      1. Move: to run fast we must focus ahead, pump our arms, have a driving leg action and be light and springy on our feet.
      2. Move: when waiting for the baton, our hand should be ready with our palm pointing up and we should look forwards.
      3. Think: we can reflect on our relay changeover and work together to explore how to make our baton exchange faster.
      4. Feel: continuing to try even when the relay changeover doesn't go well demonstrates resilience.
      5. Connect: trusting our teammates when taking part in a relay race and communicating ensures we don't drop the baton.

      Keywords

      • Relay - a type of race where a team of runners takes turns running different sections of the race

      • Baton - stick that is passed from one runner to another in a relay

      • Changeover - the moment when one runner hands the baton to the next runner

      Common misconception

      Pupils think they need to stand still and wait for the baton to be passed to them before they start running.

      Encourage pupils start jogging as their teammate approaches them.

      Teacher tip

      Allow opportunities for teams with strong changeovers to model this to other teams. Tell pupils to run towards the receiving side of their partner to help with their changeovers.

      Equipment

      Worksheet: practise relay changeover, 30+ cones, 1 baton between 4 pupils, 1 stopwatch between 4 pupils.

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      Which word describes the competition where runners run against each other?

      Correct answer: race
      run
      game

      Q2.
      What will help you gain a head start at the start of a race?

      be upright
      long strides
      Correct answer: accelerate fast

      Q3.
      When you focus on yourself and continue to try hard, what do you show?

      focus
      Correct answer: self-motivation
      speed

      Q4.
      What will help you to accelerate better at the start of a race?

      big strides
      Correct answer: shorter strides
      leaning back

      4 Questions

      Q1.
      When waiting for the baton with your arm out behind, what do you need to make sure is pointing up?

      your knuckles
      Correct answer: your palm
      your thumb

      Q2.
      What should you do as your teammate approaches you with the baton?

      stand still
      Correct answer: begin running forwards
      run towards them

      Q3.
      What word describes the moment one runner exchanges the baton with another runner?

      Correct Answer: changeover, change over, the changeover, a changeover

      Q4.
      What do you demonstrate if you continue to try to improve your changeover, even when it doesn’t go well?

      Correct answer: resilience
      speed
      integrity

      To help you plan your 3 physical education lesson on: Relay, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...