Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Evaluating triple jump: personal bests

      Lesson details

      Learning outcome

      I can evaluate my triple jump technique and focus on improving my own personal best.

      Key learning points

      1. Move: to perform a standing triple jump we must hop, step, jump in sequence and link the actions together smoothly.
      2. Move: we must swing our arms back for takeoff and forward during the different stages for power and balance.
      3. Think: we must land on both feet as the triple jump is measured from the furthest body part back.
      4. Feel: trying to beat our personal best each time we jump shows self-motivation.
      5. Connect: evaluating our partner's jumping technique can help them to jump further.

      Keywords

      • Triple jump - a track and field event where an athlete performs a sequence of three jumps to cover as much distance as possible

      • Link - something that connects two or more things together

      • Smoothly - performing an activity without any sudden stops or jerks

      Common misconception

      Pupils believe that they will set a new personal best every time they attempt to and become disappointed if they don't.

      Ensure pupils understand that they need to show resilience to keep trying if they don't manage to set a personal best.

      Teacher tip

      To help pupils remember which foot to land on during the jump, have them say, 'same, different, both' as they jump.

      Equipment

      worksheet: triple jump personal best, 30+ cones, tape measures

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      What is a benefit of applying the correct sprinting technique?

      Correct answer: sprint faster
      sprint slower
      use more energy

      Q2.
      Which jump requires linking different stages and movements?

      standing long jump
      Correct answer: triple jump
      high jump

      Q3.
      What can happen if you don’t dip at the end of a race?

      you'll stop
      Correct answer: you'll be overtaken
      you'll speed up

      Q4.
      What can you provide others with to help them improve?

      energy
      equipment
      Correct answer: feedback

      4 Questions

      Q1.
      What is the final stage of the triple jump?

      step
      Correct answer: jump
      hop

      Q2.
      What do you need to beat when jumping to set a personal best?

      other pupil's jumps
      the world record
      Correct answer: your longest jump

      Q3.
      What are you showing by trying your hardest to beat your personal best, each time you jump?

      Correct answer: self-motivation
      encouragement
      teamwork

      Q4.
      How can you help other pupils improve their jumping distance?

      by beating them
      Correct answer: providing feedback
      not watching them

      To help you plan your 5 physical education lesson on: Evaluating triple jump: personal bests, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...