Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can finish a sprinting race strong, maintaining speed until I cross the line.

      Key learning points

      1. Move: to maintain good sprinting technique we must pump our arms, run on the balls of our feet and keep our head up.
      2. Move: ending the race involves dipping at the finish line by bending forward at the waist as we cross the line.
      3. Think: good sprinting technique means we can run more efficiently and at a greater speed with less effort.
      4. Feel: always trying our best to improve our sprint technique and to win races demonstrates excellent self-motivation.
      5. Connect: encouraging and supporting others can help them and us to improve our sprint technique.

      Keywords

      • Sprint - when you run and use all of your energy to go as fast as you can for a short distance

      • Speed - a measure of how quickly we move from one point to another

      • Dip - the technique where runners extend their bodies forward to cross the finish line

      Common misconception

      Pupils dip at the wrong time, dipping too early, which has a negative impact on their running speed. Often pupils just dip their head forwards, rather than their upper body.

      Give pupils opportunities to practise implementing the dip, aiming for around 3 steps before the finish line. Ensure pupils understand that a sprint race is measured when a runners upper body, shoulders cross the line, not their head.

      Teacher tip

      If you have access, using ipads to record in cycle 2 will give pupils a chance to watch back their technique and self-assess.

      Equipment

      30+ cones, 10 long poles

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      What do you need to do at the start of a sprint race?

      jog
      take big strides
      Correct answer: accelerate

      Q2.
      Which distance race is most suitable for sprinting the whole race?

      long
      Correct answer: short
      both

      Q3.
      What can improve your sprinting speed?

      Correct answer: good technique
      looking sideways
      no arm movement

      Q4.
      How can you show self-motivation?

      always win
      Correct answer: believe in yourself
      give up easily

      4 Questions

      Q1.
      Which word describes running, using all of your energy, to go as fast as you can?

      jogging
      speed
      Correct answer: sprinting

      Q2.
      What should you do with your body when ending the race?

      lean backwards
      Correct answer: dip forward
      slow down

      Q3.
      What can help you to believe in yourself when trying to win a race?

      communication
      integrity
      Correct answer: self-motivation

      Q4.
      What can cause you to slow down before a race is finished?

      Correct answer: dipping too early
      pumping your arms
      focusing forwards

      To help you plan your 5 physical education lesson on: Finishing a race, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...