Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can understand and apply the correct hurdling technique to jump safely and efficiently.

      Key learning points

      1. Move: When hurdling, we must look forward, drive the lead knee up, step over the hurdle and bend the trailing leg.
      2. Move: we should use a consistent stride pattern between the hurdles, leading with the same leg each jump.
      3. Think: observing others and evaluating their performance can help us to improve our hurdle technique.
      4. Feel: managing our emotions is important when hurdling as we may get frustrated if we knock a hurdle over.
      5. Connect: communicating with others and providing feedback is vital for the development of their technique.

      Keywords

      • Hurdle - a physical barrier that runners must jump over during a race

      • Lead leg - the leg that goes over the hurdle first

      • Trail leg - the leg that follows over the hurdle after the lead leg

      Common misconception

      Pupils jump as high as possible when attempting to clear a hurdle which can slow them down and negatively effect their rhythm.

      Pupils need to focus on their technique to help them jump the hurdles efficiently with a flat technique.

      Teacher tip

      Ensure hurldes are placed down the correct way, so that they tip forward if they are knocked by a pupil. Pupils should only jump over the hurdles the correct way to avoid them tripping.

      Equipment

      30+ cones, hurdles, 30+ beanbags

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      When preparing to throw a shot, where should you hold it?

      on your cheek
      Correct answer: under your chin
      on your shoulder

      Q2.
      Which word describes how well you execute a skill?

      strength
      technique
      Correct answer: performance

      Q3.
      What should you do when others are struggling?

      Correct answer: encourage them
      let them be
      ignore them

      Q4.
      Which athletic event requires you to jump over objects whilst sprinting?

      Correct answer: hurdles
      long jump
      triple jump

      4 Questions

      Q1.
      What is the barrier called that runners must jump over in a hurdles race?

      a wall
      a block
      Correct answer: a hurdle

      Q2.
      What should you do if you knock over a hurdle in a race?

      get frustrated
      Correct answer: stay positive
      stop

      Q3.
      What is the negative impact of jumping as high as you can to clear every hurdle?

      knocking them over
      you speed up
      Correct answer: slows you down

      Q4.
      How can you support other pupils to make improvements with their technique?

      Correct answer: give them feedback
      race them
      let them win

      To help you plan your 5 physical education lesson on: The hurdles, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...