Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      A combination of actions: writing short sentences

      Lesson details

      Learning outcome

      I can independently choreograph a simple sequence.

      Key learning points

      1. Move: performing shapes and actions with precision makes our work clear.
      2. Think: creating a shape or action involves independent decision-making.
      3. Think: creating a variety of transitions enables us to be able to communicate fluently.
      4. Feel: identifying and rehearsing how to connect our actions together requires self-discipline.
      5. Connect: working with others requires respect and communication in order to improve our ideas.

      Keywords

      • Sequence - a series of actions linked together

      • Precision - accuracy when performing a shape or action

      • Transition - an action that links other actions together

      Common misconception

      Pupils create sequences and motifs that include long stops between actions as pupils fail or forget to use additional actions to aid transition.

      Remind pupils that in order to create a sequence that flows well, we need to include addtional actions to support the transition from action to action.

      Teacher tip

      Other sentences can easily be substituted into this lesson plan, try to include three or four words that are a mix of literal actions (such as jump) as well as some that offer a greater range of interpretations (e.g. lazy).

      Equipment

      additional materials: suggested music

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      In dance, what word describes not moving at all?

      travelling
      control
      Correct answer: stillness

      Q2.
      What does control allow us to do?

      Correct answer: be accurate
      be strong
      be flexible

      Q3.
      What shape is a comma?

      Correct answer: curved
      circular
      linear

      Q4.
      What do we do when we collaborate?

      work alone
      Correct answer: work together
      work quickly

      4 Questions

      Q1.
      In dance, what does a ‘transition’ do?

      Correct answer: links actions
      travels
      adds music

      Q2.
      Why do we need to use transitions when creating sequences in dance?

      to jump high
      Correct answer: to ensure flow
      to be fast

      Q3.
      What does rehearsing actions to perform require?

      Correct answer: self-discipline
      good timing
      extension

      Q4.
      What is selecting the actions we wish to use an example of?

      focus
      musicality
      Correct answer: decision-making

      To help you plan your 3 physical education lesson on: A combination of actions: writing short sentences, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...