Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Actions: upper and lowercase letter shapes

      Lesson details

      Learning outcome

      I can create and develop motifs based on letter shapes.

      Key learning points

      1. Move: we need to use precision to recreate the shapes of the letters accurately using clear actions.
      2. Think: changing two-dimensional shapes into three-dimensional actions requires resourcefulness.
      3. Feel: collaborating with others involves self-discipline.
      4. Connect: describing ideas and planning work requires clear communication.

      Keywords

      • Collaborate - work together

      • Motif - an action or series of actions that are repeated

      • Shape - a position or pose that can be held

      Common misconception

      There is only one way to make a certain shape (e.g. a wide star-shaped stretch for the letter 'X').

      There are many possible responses - the shapes can be recreated using just part of the body or all of it. Changing between sitting, lying and standing is also an option as well as incorporating balances or jumps.

      Teacher tip

      Having an immediately accessible visual display of the letters as both capitals and lowercase is likely to help many children. The pupils could do this themselves using whiteboards.

      Equipment

      additional materials: suggested music

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      What is working in a group of three also known as?

      a solo
      a duet
      Correct answer: a trio

      Q2.
      Which of these is a dance action?

      Correct answer: turning
      describing
      planning

      Q3.
      What do we use to create new ideas?

      deep breathing
      big stretches
      Correct answer: imagination

      Q4.
      What do we demonstrate when we control how we move?

      Correct answer: self-discipline
      balance
      flexibility

      4 Questions

      Q1.
      In dance, how can you change a motif?

      change the music
      change the costume
      Correct answer: change the speed

      Q2.
      What do we mean by ‘collaborate’?

      Correct answer: work together
      work alone
      stop working

      Q3.
      How many ways can we create shapes using our bodies?

      Correct answer: multiple ways
      only one way
      only two ways

      Q4.
      What is an action that is performed more than once in a dance called?

      a pattern
      Correct answer: a motif
      a chorus

      To help you plan your 3 physical education lesson on: Actions: upper and lowercase letter shapes, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...