Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Dynamics: exclamation marks and fronted adverbials

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use dynamics to add meaning, excitement or tension to my choreography.

      Key learning points

      1. Move: interpreting a command statement into action requires precision and control.
      2. Think: deciding which changes to apply involves considering the options and selecting the best.
      3. Feel: controlling our feelings if things do not succeed the first time requires self-discipline.
      4. Connect: interpreting a command statement uses strong dynamics to communicate the meaning effectively.

      Keywords

      • Dynamics - the speed and force of an action

      • Frequency - how often something occurs

      • Power - the force of effort applied to an action

      Common misconception

      If working with a partner, you should always face them.

      It can be helpful to face the people you are working with when you are deciding upon the actions you will perform. However, once you have created the action content, you can use different formations and arrangements to make the work more interesting.

      Teacher tip

      The tone of voice used when announcing the command statements will convey a sense of the dynamics. By making the statements sharp, forceful and abrupt the pupils will echo this in their work.

      Equipment

      Suggested music.

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      Which of the following is a type of fronted adverbial?

      an action
      an object
      Correct answer: the time

      Q2.
      What does a ‘place’ fronted adverbial describe about an action?

      Correct answer: where it’s performed
      who performs it
      how it's performed

      Q3.
      In dance, what do we call the speed and force of an action?

      extension
      Correct answer: dynamics
      partnering

      Q4.
      What do we call the ability to control our behaviour or actions?

      Correct answer: self-discipline
      trust
      reliability

      4 Questions

      Q1.
      What word describes how often something happens?

      time
      manner
      Correct answer: frequency

      Q2.
      How can you arrange yourself with a partner ready to perform?

      Correct answer: many different ways
      face each other
      side by side

      Q3.
      What do we mean by power?

      creativity
      Correct answer: force
      imagination

      Q4.
      What dynamics are used to project the meaning of a command statement?

      Correct answer: strong and sudden
      slow and smooth
      strong and slow

      To help you plan your 3 physical education lesson on: Dynamics: exclamation marks and fronted adverbials, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...