Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Formations, contrast and question and answer: performing

      Lesson details

      Learning outcome

      I can combine formations, contrast and question and answer in a choreography.

      Key learning points

      1. Move: performing a dance using a specific formation requires precision and control.
      2. Think: selecting a formation by considering the pattern and spacing between the performers requires decision making.
      3. Feel: rehearsing a group dance requires self-discipline from everyone involved.
      4. Connect: we can provide effective feedback by interpreting what the choreographer is communicating.

      Keywords

      • Formations - the patterns performers are arranged in

      • Contrast - distinctly different

      • Question and answer - a choreographic relationship based on taking turns

      Common misconception

      Contrast has to be opposites.

      Opposites are an excellent example of a contrast since they are completely different. However, there are others, e.g. to contrast 'up' you could use 'forwards' since it is a distinctly different direction.

      Teacher tip

      Formations can become more clear to pupils once they appreciate this is from a 'bird's eye view'. Using everyday objects such as the dots on a dice or a domino can help to make the arrangements clear.

      Equipment

      Suggested music.

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      What word describes a conversation in a book, play or film?

      Correct answer: dialogue
      duets
      dynamics

      Q2.
      In what choreographic relationship do the performers take turns?

      unison
      Correct answer: question and answer
      mirroring

      Q3.
      What skill does controlling our actions involve?

      integrity
      trust
      Correct answer: self-discipline

      Q4.
      In a performance, what does an audience do?

      choreograph
      perform
      Correct answer: watch

      4 Questions

      Q1.
      How should an audience behave when watching a performance?

      Correct answer: be quiet
      chat
      fidget

      Q2.
      What is ‘question and answer’ in dance?

      an action
      a dynamic
      Correct answer: a relationship

      Q3.
      Which of the following is not a type of formation?

      line
      block
      Correct answer: pathway

      Q4.
      What do we mean by contrast in dance?

      Correct answer: distinctly different
      opposite
      same

      To help you plan your 3 physical education lesson on: Formations, contrast and question and answer: performing, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...