Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can create and perform actions in response to another person’s actions.

      Key learning points

      1. Move: performing actions in response to another person’s actions requires control, balance and accurate timings.
      2. Think: exploring different ways of responding to an idea demonstrates problem solving.
      3. Feel: making contact with another performer requires all performers to act responsibly.
      4. Connect: delivering a high quality dance performance in groups requires collaboration.

      Keywords

      • Newton’s Cradle - swinging balls that demonstrate Newton’s laws of energy conservation and momentum

      • Reaction - to respond or answer

      • Swing - to move in a curved line

      Common misconception

      Pupils think that when replicating Newtons Cradle, when we make contact with others, we have to bump or push them away.

      The actions don’t have to be bumps or pushes when making contact with a partner, but instead could be any action such as a lean, a step, a jump etc.

      Teacher tip

      It may help to show the pupils a video of Newton's Cradle so they can picture how to create actions to bring this to life.

      Equipment

      additional materials: suggested music

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      What choreographic relationship demonstrates a ‘domino effect’?

      Correct answer: canon
      mirroring
      contrast

      Q2.
      What skill does making sure everyone has enough space demonstrate?

      resilience
      empathy
      Correct answer: problem solving

      Q3.
      What does relying on other people require?

      counterbalance
      Correct answer: trust
      contract

      Q4.
      Which of the following does not help to create a ‘unified’ effect?

      Correct answer: separating
      using contact work
      being close together

      4 Questions

      Q1.
      What type of action can we use to make contact with a partner?

      only pushes
      Correct answer: any
      bumps and pushes

      Q2.
      What do we mean by ‘to respond or answer’?

      resilience
      reflection
      Correct answer: reaction

      Q3.
      What could we call moving in a curved line?

      Correct answer: swinging
      running
      jumping

      Q4.
      Which life skill helps us to ensure our contact actions are performed safely?

      strength
      speed
      Correct answer: responsibility

      To help you plan your 6 physical education lesson on: Actions: Newton's Cradle, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...