Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Actions: the domino effect

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use canon to create a domino effect when performing actions.

      Key learning points

      1. Move: performing actions using canon in response to a previous action requires control.
      2. Move: using different formations and spacing to present the connection between performers requires spatial awareness.
      3. Think: responding to another person's action quickly demonstrates rapid problem solving.
      4. Feel: accurate timing in a group requires everyone to be responsible for being aware of the actions of others.
      5. Connect: responding to actions of a partner or group requires trust and collaboration.

      Keywords

      • Domino effect - a linked sequence of events

      • Respond - a reaction or reply

      • Canon - performing an action one after the other in a pair/group

      Common misconception

      When you perform a canon, you have to perform the same action as each other.

      Whilst this is often true, the actions can vary, e.g., pupils may jump apart one at a time, yet each pupil may perform a different jump, or pupils may change shape. It is the staggered timing that is the essential element.

      Teacher tip

      It may help to show the pupils a video of dominoes falling into each other and creating a ripple effect.

      Equipment

      additional materials: suggested music

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      What word describes the process of creating a dance?

      compose
      Correct answer: choreograph
      arrange

      Q2.
      What do dynamics describe?

      where we move
      when we move
      Correct answer: how we move

      Q3.
      What skill is required to respond to the actions of another performer safely?

      observation
      Correct answer: trust
      timing

      Q4.
      What word describes performing the same action at different times, e.g. a Mexican Wave?

      Correct answer: canon
      create
      choreograph

      4 Questions

      Q1.
      What choreographic relationship demonstrates a ‘domino effect’?

      Correct answer: canon
      mirroring
      contrast

      Q2.
      Which skill is important for creating a ‘domino effect’ in dance?

      strength
      speed
      Correct answer: collaboration

      Q3.
      What type of action do you need to create to perform a response in canon?

      the same action
      Correct answer: contrasting action
      always freeze still

      Q4.
      Which of the following does not help to create a ‘unified’ effect when dancing?

      Correct answer: separating
      using contact work
      being close together

      To help you plan your 6 physical education lesson on: Actions: the domino effect, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...