Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Contact work: counter balances and supports

      Lesson details

      Learning outcome

      I can create and combine different types of contact work ideas safely to communicate a dance idea effectively.

      Key learning points

      1. Move: accuracy requires control in what and how the actions are performed.
      2. Think: choreography using contact work requires careful planning and problem solving.
      3. Feel: contact work requires all performers to be responsible at all times.
      4. Connect: rehearsing to improve all aspects of performance involves collaboration from all.

      Keywords

      • Story - using our bodies and movements to communicate a message, feeling or event

      • Contact work - a choreographic relationship involving touch

      • Performance - the display of a series of actions

      Common misconception

      Telling a story in dance (narrative dance) should include talking.

      Whilst some dances include dialogue, in dance a story is usually communicated solely through actions and the performers are usually silent.

      Teacher tip

      Focus and facial expression are likely to be very useful when performing a narrative dance based on a disagreement, by a simple action such as looking away from someone (focus) or a smile (facial expression) a performer can communicate whether they like or dislike another person.

      Equipment

      additional materials: suggested music

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      What type of choreographic relationship is a support?

      counterpoint
      Correct answer: contact work
      mirroring

      Q2.
      In order to remain safe, how should performers work when collaborating?

      Correct answer: responsibly
      softly
      cautiously

      Q3.
      Why is it important to maintain some bodily tension when being supported?

      Correct answer: easier for partner
      looks better
      improves dynamics

      Q4.
      What process, used in choreography, enables creativity and originality?

      Correct answer: problem solving
      repetition
      varying the music

      4 Questions

      Q1.
      How can we tell a story through dance?

      Correct answer: through our actions
      by reading
      through talking

      Q2.
      Whose responsibility is it to make sure everyone is working safely?

      Correct answer: everyone's
      the teacher's
      no one's

      Q3.
      Why should a performer control their actions?

      Correct answer: improve accuracy
      move faster
      greater flexibility

      Q4.
      What will problem solving and collaboration lead to?

      Correct answer: creative choreography
      good timing
      strong performers

      To help you plan your 6 physical education lesson on: Contact work: counter balances and supports, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...