Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can effectively control the speed of my actions.

      Key learning points

      1. Move: performing actions at different speeds, including changes in speed, requires high levels of control.
      2. Think: making decisions regarding the speed in which we are going to perform our actions requires careful planning.
      3. Feel: ensuring sufficient space when moving quickly demonstrates responsibility.
      4. Connect: offering suggestions, ideas and feedback is a form of collaboration.

      Keywords

      • Dynamics - the speed and force of an action

      • Speed - the rate or pace of an action

      • Control - being able to move your body carefully and smoothly, without wobbling or rushing

      Common misconception

      There are only two speeds, fast and slow.

      There are many speeds. Think of a race, everyone will be travelling as fast as they can but the winner will have been moving faster than the rest. Fast and slow guide us towards the rate at which we should move and may need more clarification.

      Teacher tip

      If working in a limited space, it may help to define a section of the room for each group to work within.

      Equipment

      additional materials: suggested music

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      What dynamic should be applied to communicate the idea of being excited?

      stiff
      sleepy
      Correct answer: bouncy

      Q2.
      Which of the following is not a key step in the decision making process?

      identifying options
      Correct answer: thinking quickly
      consider alternatives

      Q3.
      What does ensuring another person’s safety demonstrate?

      flexibility
      expressive skills
      Correct answer: responsibility

      Q4.
      Which of the following is a collaborative skill?

      taking control
      Correct answer: adapting
      being tolerant

      4 Questions

      Q1.
      What are the two areas of dynamics?

      solo and duet
      focus and extension
      Correct answer: speed and force

      Q2.
      What different speeds can we apply to our actions?

      just fast and slow
      Correct answer: slow, medium, fast
      just medium

      Q3.
      When moving quickly, what should you consider increasing to demonstrate responsibility?

      speed
      stretch
      Correct answer: space

      Q4.
      Which of the following describes where a performer is looking?

      facial expression
      Correct answer: focus
      flexibility

      To help you plan your 6 physical education lesson on: Dynamics: speed, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...