Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can perform actions using different formations with accuracy and control.

      Key learning points

      1. Move: controlling our actions and placement enables our formations to be clear and effective.
      2. Think: applying direction, level, size and action to a formation involves problem solving.
      3. Feel: performing actions in order whilst in the correction formation requires responsibility to the other group members.
      4. Connect: working together to create and perform in specific formations requires collaboration.

      Keywords

      • Formation - how performers are arranged

      • Chaos - a state of disorder, without pattern

      • Random - unpredictable, not as expected

      Common misconception

      Being in a linear formation means make a line one behind the other.

      Whilst this is an example of a linear formation, it could also involve the pupils being side by side or in a diagonal line. Linear formations can also meet or intercept to make patterns such as a 'V' or 'X' formation.

      Teacher tip

      Use floor markers or diagrams to help pupils to visualise the formations clearly.

      Equipment

      additional materials: suggested music

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      What is another phrase to describe being near others?

      adjoining
      contact
      Correct answer: close proximity

      Q2.
      What can being 'far apart' suggest in a dance?

      connection
      unison
      Correct answer: isolation

      Q3.
      What skill should be demonstrated when watching work respectfully?

      Correct answer: being attentive
      being talkative
      being silent

      Q4.
      What do communication, trust and equality enable us to do?

      Correct answer: collaborate effectively
      balance better
      try harder

      4 Questions

      Q1.
      What shape does a ‘linear formation’ refer to?

      circle
      block
      Correct answer: line

      Q2.
      What skill would changing the direction, level or size of an action use?

      negotiation
      Correct answer: problem solving
      responsibility

      Q3.
      What else do we need to make our work effective other than being ‘responsible’ in our performance?

      aesthetic
      Correct answer: safe
      dynamic

      Q4.
      Which of the following does not involve collaboration?

      Correct answer: copying actions
      sharing ideas
      discussing and reviewing

      To help you plan your 6 physical education lesson on: Space: formations, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...