Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use a variety of formations when performing a dance.

      Key learning points

      1. Move: performing actions to correspond to the music demonstrates musicality.
      2. Move: performing in time as a group can be helped by one person counting aloud.
      3. Think: organising group formations uses decision making skills.
      4. Feel: resilience enables us to act on any feedback we are given in order to develop our ideas further.
      5. Connect: performing as a group and taking turns requires cooperation.

      Keywords

      • Formation - how dancers are arranged

      • Pathways - the track of a journey

      • Location - a position or place

      Common misconception

      Pupils think that all dance formations involve facing forwards, side by side.

      In traditional dances, the performers typically look straight ahead, but the formations may involve people being side by side, one behind the other, in a circle or sometimes something different such as a star, a square or a double circle.

      Teacher tip

      Organise the groups so that the 'lead' pair are all at the same side of the room and that all groups are instructed to circle in the same direction (either clockwise or anticlockwise) to minimise risk of collision.

      Equipment

      Suggested music.

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      How can emphasis be added to an action?

      Correct answer: increasing size
      resting
      remaining the same

      Q2.
      Which of the following refers to ‘size’?

      relationship
      dynamic
      Correct answer: space

      Q3.
      What skill is used when we listen to and work with the music in groups?

      creativity
      Correct answer: cooperation
      balance

      Q4.
      What enables performers to continue working even when tired?

      Correct answer: resilience
      effort
      style

      4 Questions

      Q1.
      Which of the following is not a formation?

      line
      circle
      Correct answer: level

      Q2.
      What do we travel along to get from one formation to another?

      Correct answer: pathway
      track
      road

      Q3.
      Which word describes being ‘expressive through music’?

      Correct answer: musicality
      creativity
      imagination

      Q4.
      Which of the following would not demonstrate cooperation?

      sharing ideas
      Correct answer: snatching
      listening to others

      To help you plan your 4 physical education lesson on: Changing formations: Wales, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...