Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can create and adapt rhythm patterns.

      Key learning points

      1. Move: performing rhythm patterns demonstrates musicality.
      2. Think: finding different ways to perform an action involves problem solving.
      3. Feel: repeating a pattern accurately requires resilience.
      4. Connect: working in unison with a partner requires cooperation.

      Keywords

      • Rhythm - a repeated pattern of movement or sound

      • Repeat - to perform again

      • Stamp - heavily landing a body part (usually a foot) on the ground

      Common misconception

      Stamping is something we do when we are frustrated; it's not a dance action.

      All actions can be used in dance. Stamping could be used to communicate frustration or could be used to add emphasis, make rhythmic sounds or show strength.

      Teacher tip

      To establish a repeating rhythm pattern, initially use the action words rather than counts to aid memory, e.g. 'stamp-stamp-stamp-jump'. Once established, this can gradually change to claps or counts, e.g. clap-clap-clap-jump or 1,2,3, jump so the pupils become familiar with counting the music.

      Equipment

      Suggested music.

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      What do we do if we are resilient?

      give up
      Correct answer: keep going
      forget

      Q2.
      In what type of traditional dance do the performers hold a ribbon?

      Clog
      Sword
      Correct answer: Maypole

      Q3.
      What word describes the pace of a piece of music?

      Correct answer: tempo
      rhythm
      pitch

      Q4.
      How do we demonstrate cooperation?

      Correct answer: working together
      working alone
      working quietly

      4 Questions

      Q1.
      What word describes a repeated pattern of movement or sound?

      Correct answer: rhythm
      rhyme
      reason

      Q2.
      What does performing with accuracy require?

      strength
      repetition
      Correct answer: resilience

      Q3.
      In dance, what do we mean by the word 'repeated'?

      to evaluate
      to rest
      Correct answer: to perform again

      Q4.
      How do Clog dancers create their rhythmic patterns of movements and sounds?

      running, jumping, throwing
      Correct answer: stamping, tapping, brushing
      twisting, turning, balancing

      To help you plan your 4 physical education lesson on: Clog dancing: England, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...