Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can add emphasis to actions by changing their size or speed.

      Key learning points

      1. Move: changing an action to add emphasis requires control, balance and demonstrates musicality.
      2. Move: combining emphasis in music with emphasis in the dance actions demonstrates musicality.
      3. Think: selecting appropriate actions and deciding how to add emphasis requires decision making skills.
      4. Feel: remaining active and determined when feeling tired demonstrates resilience.
      5. Connect: listening skills are an important part of cooperation.

      Keywords

      • Emphasis - adding stress or importance

      • Size - making actions appear bigger or smaller

      • Forceful - powerful, adding strength / effort

      Common misconception

      Emphasis in dance only means making actions bigger or more forceful.

      Emphasis is adding stress or importance and can involve making actions bigger/more forceful or smaller/less forceful.

      Teacher tip

      Making an action bigger and remaining in time with the music is challenging and may require moving quicker.

      Equipment

      Suggested music.

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      In music, what word is used to describe a pattern of sounds?

      Correct answer: rhythm
      pitch
      tempo

      Q2.
      In music, what word describes a steady beat?

      pound
      Correct answer: pulse
      thump

      Q3.
      What skill allows us to use feedback to improve?

      Correct answer: resilience
      respect
      artistry

      Q4.
      What does sharing ideas and collaborating require?

      respect
      conversation
      Correct answer: cooperation

      4 Questions

      Q1.
      What word describes stressing the importance of an action?

      Correct answer: emphasis
      energise
      explore

      Q2.
      What is changed by making an action bigger or smaller?

      level
      direction
      Correct answer: size

      Q3.
      What skill is used when we listen to and work with the music?

      creativity
      Correct answer: cooperation
      balance

      Q4.
      What enables performers to continue working even when tired?

      Correct answer: resilience
      effort
      style

      To help you plan your 4 physical education lesson on: Emphasis in dance: Ireland, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...