Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can apply pulse, rhythm and musical structure to my work.

      Key learning points

      1. Move: matching the pulse, rhythm and musical structure with our actions requires effective musicality.
      2. Move: moving in time with a pulse or rhythm enables us to remain in time with each other throughout the dance.
      3. Think: deciding which actions we place with the different sections of music results in effective musicality.
      4. Feel: maintaining accurate timings during a performance requires resilience.
      5. Connect: moving in time with the pulse and rhythm requires working together and cooperating effectively.

      Keywords

      • Pulse - the steady, continuous beat that runs through music

      • Rhythm - a pattern of sounds or actions

      • Musical structure - the order in which the different sections are arranged

      Common misconception

      Pupils think that pulse and rhythm are the same thing.

      Explain that pulse is the steady, consistent beat that runs through the music and rhythm is the pattern of sounds.

      Teacher tip

      Listening to a popular song can illustrate the different sections in the music and how they are structured.

      Equipment

      Suggested music

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      Which of the following is a traditional Irish dance?

      jive
      jog
      Correct answer: jig

      Q2.
      What process does selecting how to perform an action involve?

      trying hard
      compromise
      Correct answer: decision making

      Q3.
      What describes the position the body is held in dance?

      Correct answer: posture
      height
      extension

      Q4.
      What does sharing ideas and working together result in?

      conversation
      Correct answer: cooperation
      concentration

      4 Questions

      Q1.
      In music, what is the ‘pulse’?

      Correct answer: steady beat
      rhythm pattern
      high pitch

      Q2.
      What does ‘a pattern of sound or action’ describe?

      musical structure
      Correct answer: rhythm pattern
      tempo

      Q3.
      What does resilience and rehearsal improve?

      Correct answer: accuracy
      attitude
      ambition

      Q4.
      What does performing in time with the music demonstrate?

      time signature
      groove
      Correct answer: cooperation

      To help you plan your 4 physical education lesson on: Musical structure: Ireland, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...