Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can coordinate a range of actions whilst travelling in different directions.

      Key learning points

      1. Move: responding to different styles of music improves our musicality.
      2. Move: performing actions and avoiding the swords requires control, agility and balance.
      3. Think: being able to coordinate different body parts requires concentration.
      4. Feel: avoiding the ‘swords’ requires resilience.
      5. Connect: following instructions is an example of cooperation.

      Keywords

      • Direction - the course of travel

      • Posture - how the body is held

      • Coordination - moving two (or more) body parts at the same time

      Common misconception

      You need to look at the floor to avoid the swords.

      If working carefully, it is possible to remember where the 'sword' markings are and avoid them. This skill takes a great deal of practice.

      Teacher tip

      Orientate all pupils in the same direction to begin with to reduce confusion regarding the different directions.

      Equipment

      Suggested music, masking tape or electrical tape.

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      Which of the following words mean ‘to move forward’?

      Correct answer: advance
      retreat
      evade

      Q2.
      Which of the following is not a team working skill?

      listening
      cooperating
      Correct answer: arguing

      Q3.
      When do you demonstrate resilience?

      Correct answer: when it’s hard
      when it’s easy
      when you’re waiting

      Q4.
      Which of the following do not demonstrate musicality?

      rhythm
      Correct answer: volume
      tempo

      4 Questions

      Q1.
      Which UK country is known for its Sword Dancing?

      Correct answer: Scotland
      Wales
      Ireland

      Q2.
      What shape do the swords create when placed on the floor?

      a square
      Correct answer: a cross
      a line

      Q3.
      What skill does coordinating different body parts when dancing use?

      Correct answer: concentration
      responsibility
      reliability

      Q4.
      What instrument is usually associated with Sword Dancing?

      tambourine
      drums
      Correct answer: bagpipes

      To help you plan your 4 physical education lesson on: Sword dancing: Scotland, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...