Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can incorporate props into my work.

      Key learning points

      1. Move: performing actions using props, such as handkerchiefs, adds flow and helps to exaggerate the arm actions.
      2. Think: trying a range of ideas for using a prop before selecting the best option involves decision making.
      3. Feel: creating actions with props requires resilience to keep trying hard so that the prop enhances the performance.
      4. Connect: cooperation ensures precise timing, proper use of props and correct formation during a performance.

      Keywords

      • Prop - an object incorporated into a performance

      • Handkerchief - a square of material

      • Formation - how performers are arranged

      Common misconception

      Pupils often assume that using props like handkerchiefs or scarves simply means waving them in the air.

      If using props such as handkerchiefs or ribbons in dance these can exaggerate the actions and add flow to the action. Whereas props such as sticks or swords can also add sound. Props often help to communicate the theme or origin of a dance too.

      Teacher tip

      Paper napkins make for a safe and 'easy to access' alternative to handkerchiefs. The children can also decorate them to make them colourful and easily identifiable.

      Equipment

      Suggested music, 30+ pieces of square material (e.g. handkerchiefs)

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      Which of the following is a formation?

      Correct answer: line
      leg
      level

      Q2.
      What is a ‘formation’?

      Correct answer: arrangement
      direction
      a bend

      Q3.
      What describes musicality?

      Correct answer: expressive through music
      good listening
      sings well

      Q4.
      What does ‘sharing ideas’ demonstrate?

      speed
      Correct answer: cooperation
      agility

      4 Questions

      Q1.
      What is a prop?

      a problem
      an action
      Correct answer: an object

      Q2.
      What do props add to a dance performance?

      Correct answer: colour, flow, emphasis
      speed, agility, balance
      rests, breaks, pauses

      Q3.
      What skill would be used if you tried hard to find the most effective way for using a prop, even if it was difficult?

      annoyance
      Correct answer: resilience
      frustration

      Q4.
      Which skill helps with keeping time, the safe use of props and maintaining formations?

      Correct answer: cooperation
      strength
      mirroring

      To help you plan your 4 physical education lesson on: Using props in dance: Wales, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...