Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can create original choreography using the stimuli of graffiti tags.

      Key learning points

      1. Move: performing our own tag motif, as well as a crew tag, requires a range of actions using different body parts.
      2. Think: creating a range of options for our ‘tag’ requires evaluation and decision making to select our favourite.
      3. Feel: working together and supporting each other to improve requires integrity.
      4. Connect: working with others to combine our tag ideas requires respect.

      Keywords

      • Tag - a graffiti artist's signature

      • Crew - a collective or group

      • Motif - a pattern of moves that are seen more than once in a dance

      Common misconception

      Pupils think that in order to bring graffiti 'tags' to life through movement, you have to write in the air.

      Creating a 'tag' using your body can involve writing in the air, but it could also include making and holding a shape, or even using the colour, style or shading as the stimulus for your actions.

      Teacher tip

      It may help pupils to access a range of images of graffiti tags as examples of the styles and shapes commonly used.

      Equipment

      Suggested music.

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      What word describes the speed and force of our actions?

      Correct answer: dynamics
      space
      effort

      Q2.
      What is working cooperatively with others known as?

      creating
      Correct answer: collaboration
      exploring

      Q3.
      Which of the following is not a choreographic relationship?

      unison
      mirroring
      Correct answer: direction

      Q4.
      What word describes the appreciation of beauty?

      gracefulness
      flow
      Correct answer: aesthetics

      4 Questions

      Q1.
      What do we call a graffiti artist's signature?

      Correct answer: tag
      paint
      art

      Q2.
      How can we bring a graffiti artist's signature to life in dance?

      rest
      draw it
      Correct answer: create actions

      Q3.
      What is a pattern of actions seen more than once in a dance known as?

      sequence
      Correct answer: motif
      phrase

      Q4.
      Which of the following would not develop a motif?

      adding more actions
      deleting some actions
      Correct answer: staying the same

      To help you plan your 5 physical education lesson on: My tag, your tag, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...