Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Refining, rehearsing and performing a dance using a combination of relationships

      Lesson details

      Learning outcome

      I can create and adapt work to communicate effectively.

      Key learning points

      1. Move: representing symbols found in art work, with our dance actions, requires performing with clarity and control.
      2. Move: repeating key shapes and actions demonstrates their importance, ensuring a clear performance.
      3. Think: decision making is involved when amalgamating with another duet.
      4. Feel: portraying a theme linked to a symbol or stimulus requires responsibility.
      5. Connect: moving closely with others or using contact work requires respect from all involved.

      Keywords

      • Unity - working as one, being whole

      • Adapt - to modify or adjust

      • Symbol - a thing that represents or stands for something else

      Common misconception

      A heart only symbolises love.

      Whilst love is the most common interpretation of a heart symbol, it can also represent unity, gratitude, hope, care, comfort, friendship, romance, resisting oppression and acceptance.

      Teacher tip

      Show the pupils a selection of Haring's 'heart' images.

      Equipment

      additional materials: suggested music and art

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      Why do performers rehearse?

      Correct answer: to ensure accuracy
      to exercise
      to relax

      Q2.
      How many motifs can you include in a dance?

      only two
      Correct answer: no limit
      only one

      Q3.
      What do creating, developing, arranging form the basis of?

      Correct answer: choreography
      performance
      appreciation

      Q4.
      What would changing the level of a motif be described as?

      motif design
      motif alteration
      Correct answer: motif variation

      4 Questions

      Q1.
      What do we mean by working as one and being whole?

      Correct answer: unity
      division
      excitement

      Q2.
      What does adapting our work to join with others involve?

      empathy
      Correct answer: decision making
      assertiveness

      Q3.
      What else can a heart often symbolise in addition to love?

      tiredness, laziness
      anger, frustration
      Correct answer: resisting oppression, acceptance

      Q4.
      What do we call the relationship between performers that involves a physical connection?

      contrast
      canon
      Correct answer: contact work

      To help you plan your 5 physical education lesson on: Refining, rehearsing and performing a dance using a combination of relationships, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...