Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can experiment with moving to generate flight and create a sequence that includes three jumps and two linking movements with flow.

      Key learning points

      1. Move: quality jumping requires bending the knees, swinging the arms and controlling the landing with extension.
      2. Move: linking movements together successfully involves ensuring there is consistent flow without any pauses.
      3. Think: knowing that flight requires the body to completely leave the floor helps us when practising our jumps.
      4. Feel: experimenting with a variety of jumps and not just using one idea requires integrity as we challenge ourselves.
      5. Connect: creating a sequence of jumps in pairs requires collaboration and trust in each other's ideas.

      Keywords

      • Flight - when we are in the air, not touching the ground or any equipment

      • Jump - pushing off the ground or equipment with our legs to go up into the air

      • Quality - the good characteristics of the performance that suggest the movements and balances are performed correctly

      Common misconception

      Pupils forget to bend their knees on landing. Pupils bring their head to their knees when performing a tuck jump. Pupils forget to use their arms when jumping.

      Pupils should repeatedly practise bending knees on landing. Pupils should raise their knees towards the chest in a tuck jump. Pupils should be reminded to swing their arms to give them momentum and to use their arms in the various jumps.

      Teacher tip

      Encourage pupils to push through their toes and legs fully to gain sufficient height. Also work on pupils' control in the air as often they will lean forwards or backwards due to lack of core engagement. Work on developing a good body alignment and developing pupils' spatial awareness.

      Equipment

      1 mat between two

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      What word do we use to describe moving at the same time as our partner?

      sequence
      canon
      Correct answer: unison

      Q2.
      What should you avoid to move with fluidity throughout a sequence ?

      movements
      Correct answer: pauses
      balances

      Q3.
      Which of the following skills helps you to perform your sequence well with your partner?

      Correct answer: collaboration
      clapping
      competing

      Q4.
      If you motivate everyone to keep trying their best, what are you demonstrating?

      imagination
      Correct answer: integrity
      independence

      4 Questions

      Q1.
      What should we do to help us land safely when jumping?

      Correct answer: bend our knees
      straighten our arms
      point our toes

      Q2.
      What are we showing by experimenting with different ideas and challenging ourselves?

      stillness
      Correct answer: integrity
      consistency

      Q3.
      How should movements be performed in a sequence?

      with balance
      with speed
      Correct answer: with flow

      Q4.
      Which word describes being in the air and not touching the ground or any equipment?

      Correct answer: flight
      flow
      flexibility

      To help you plan your 5 physical education lesson on: Flight, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...