Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can include turns in my jumps to create flight and use these ideas to create a sequence that includes two turning jumps and three travelling movements with flow.

      Key learning points

      1. Move: quality turning jumps require bending the knees, swinging the arms and controlling the landing with extension.
      2. Move: a turning jump involves jumping into the air and rotating our body around a vertical axis while airborne.
      3. Think: knowing how to accurately identify strengths and developments in our partner's jumps improves their performance.
      4. Feel: creating a range of turning jumps and challenging ourselves to develop our ideas requires integrity.
      5. Connect: helping our partner to ensure their landing is safe when creating turning jumps involves trust.

      Keywords

      • Extension - stretched and pointed fingers and toes that extend outwards from the body

      • Jump - pushing off the ground or equipment with our legs to go up into the air

      • Turning - changing the direction your body is facing by rotating the body around a vertical axis

      Common misconception

      Pupils struggle to jump high enough to turn due to a weak push off. Pupils are wobbly and unbalanced when turning. Pupils turn too much or too little.

      Emphasise bending the knees and pushing through the balls of the feet. Pupils should practise engaging their core muscles to help them turn with control. Make sure pupils focus on rotating from the shoulders and hips not just the arms.

      Teacher tip

      Continue to focus on safe landing as many pupils may lose balance and control when adding in turns. They may struggle to coordinate turning, landing and bending their knees. Pupils need to build confidence and control by starting with the 1/4 and 1/2 turns before building to full turns.

      Equipment

      1 mat between 2

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      Which parts of your body have to leave the floor in flight?

      your feet
      your hands
      Correct answer: all parts

      Q2.
      Which muscles should you contract to help you stay in the correct body position when jumping?

      neck
      Correct answer: core
      bicep

      Q3.
      When creating a sequence in pairs, what do you need to develop?

      Correct answer: trust
      independence
      competition

      Q4.
      What shape do we try to create in the air when performing a star jump?

      V
      Correct answer: X
      Y

      4 Questions

      Q1.
      If we allow our partners to help us to land safely, what are we showing?

      Correct answer: trust
      power
      determination

      Q2.
      Which parts of the body should you rotate with when performing a turning jump?

      Correct answer: head, shoulders, hips
      head, neck, arms
      head, biceps, triceps

      Q3.
      If we create a range of jump turns and continue to challenge ourselves with new ideas, what are we showing?

      consistency
      Correct answer: integrity
      rotation

      Q4.
      Which axis do we rotate our body around when performing a jump turn?

      horizontal
      transverse
      Correct answer: vertical

      To help you plan your 5 physical education lesson on: Jumping and turning, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...