Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Performance and self-reflection

      Lesson details

      Learning outcome

      I can create a sequence that combines a variety of jumps performed on apparatus with changes in level, direction, canon and unison, as well as group balances, and reflect on ways to improve.

      Key learning points

      1. Move: high quality performances require consistency in flow, extension, control and how still the balances are held.
      2. Think: thinking about the quality of the sequence and how to make improvements where necessary requires reflection.
      3. Connect: reflecting on our group sequence and making necessary developments requires trust and communication.
      4. Feel: striving to produce the best sequence we are capable of demonstrates integrity and a commitment to learning.

      Keywords

      • Reflection - to look at something carefully and decide how good it is

      • Group - a collection of people who are connected

      • Performance - the execution or display of a series of actions

      Common misconception

      Pupils may not contribute to reflections as a group as they may lack confidence to speak up in front of others. Pupils may lose flow in their sequence when they add balances.

      Encourage every pupil to contribute in group reflection tasks and consider ways in which everyone can give feedback. Pupils should think carefully about how they will get into and out of their balances to maintain flow throughout the sequence.

      Teacher tip

      The apparatus list is just a guide. You can use other apparatus that you have available. Think of different ways in which pupils could feedback in a lesson, for example, using mini whiteboards or having discussions in smaller groups.

      Equipment

      1 mat between 2, 4 benches, 4 agility tables, wallbars

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      What is it called when we link together movements and balances?

      a station
      Correct answer: a sequence
      a signal

      Q2.
      What helps us when trying to create a high quality group sequence with flow?

      caution
      Correct answer: careful planning
      chaos

      Q3.
      Which of the following skills helps us to perform our sequence with accurate timing as a group?

      concern
      cheerfulness
      Correct answer: communication

      Q4.
      What should our sequences have throughout to ensure a high quality performance?

      Correct answer: fluidity
      flexibility
      fast pace

      4 Questions

      Q1.
      Which of the following is most important when performing a balance?

      speed
      Correct answer: stillness
      fluidity

      Q2.
      When you look at something carefully to decide how good it is, what skill are you showing?

      Correct answer: reflection
      connection
      fascination

      Q3.
      When you perform a group balance, what should everyone in the group be?

      calm
      cautious
      Correct answer: connected

      Q4.
      If we show a commitment to learning by always striving to produce our best work, we are demonstrating ...

      Correct answer: integrity.
      trust.
      fascination.

      To help you plan your 5 physical education lesson on: Performance and self-reflection, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...