Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can create a sequence of three movements that are matching with flow, extension and control.

      Key learning points

      1. Move: quality matching movements require performing the same movements as our partner with control and extension.
      2. Think: creating a matching sequence relies on us deciding on which movements we can both perform correctly.
      3. Think: knowing that a sequence of movements requires accurate timing and fluidity throughout improves the performance.
      4. Feel: being motivated to try a range of matching movements in our pair, enables the successful creation of the sequence.
      5. Connect: good communication is imperative to help you match your partner and execute the sequence successfully.

      Keywords

      • Matching - perform exactly the same movements with a partner/group

      • Extension - stretched arms and legs, pointed fingers and toes that extend outwards from the body

      • Control - being steady and doing exactly what you intend with your body

      Common misconception

      One pupil always leads the other. Only one pupil can perform the movement with quality.

      Use strategies such as counting or music to help pupils move at the same time. Encourage pupils to ensure that both of them can perform the skills, and if they can't, they should work on improving or changing the movement.

      Teacher tip

      Music with a strong beat will help pupils to use music to move in time with their partner. When working on matching activities, it helps for pupils to work with others of a similar ability.

      Equipment

      1 mat between two

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      If you perform movements and balances correctly, how would you describe your sequence?

      high intensity
      Correct answer: high quality
      high energy

      Q2.
      What word describes performing movements with a stretched body and pointed fingers and toes?

      flexion
      Correct answer: extension
      strength

      Q3.
      When our peers watch us perform, what can they offer to help improve our performance?

      Correct answer: feedback
      rewards
      a different partner

      Q4.
      If we move in perfect unison with our partner, what are we showing?

      good flexibility
      Correct answer: good timing
      good balance

      4 Questions

      Q1.
      Which of the following skills will be most useful in helping us match our partners movements?

      confidence
      Correct answer: communication
      creativity

      Q2.
      What should quality matching movements show?

      calmness and excitement
      speed and flexion
      Correct answer: control and extension

      Q3.
      What should you perform with when producing a sequence of matching movements?

      Correct answer: fluidity
      fierceness
      fatigue

      Q4.
      If unison is the word we use to describe moving at the same time as our partner, what word describes moving after our partner has moved?

      Correct Answer: canon

      To help you plan your 6 physical education lesson on: Matching, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...