Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can create, apply and adapt attacking and defensive tactics in games to help my team to be successful.

      Key learning points

      1. Move: creating a successful shooting chance requires us to dribble, pass and move accurately and consistently.
      2. Move: preventing an attack requires a quick transition into defensive positions to deny the opposition space and time.
      3. Think: adapting tactics as the situation in the game changes requires problem solving and increases chances for success.
      4. Feel: never giving up even when our team is losing; striving to succeed instead demonstrates great self discipline
      5. Connect: listening to our team, explaining tactics when someone doesn't understand, shows effective communication.

      Keywords

      • Adapt - to change or adjust to fit a new situation

      • Tactics - plans you create and use to try to win or succeed

      • Success - achieving a goal or doing something well

      Common misconception

      Once in games, pupils focus too much on just wanting to shoot and to win. Pupils forget the importance of their tactics and that they need to stay focused on the task ahead.

      Encourage pupils to focus on their tactics and to understand that it is the successful implementation of their tactics that will lead to success in the games.

      Teacher tip

      Award points in the games for effective team work and teams/pupils who never give up. Also award points for successful implementation of tactics.

      Equipment

      1 ball between 2, 30+ cones, targets / goals, bibs, additional materials

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      When we transition in a game, we switch between what?

      Correct answer: attacking and defending
      attackers and midfielders
      teams and mates

      Q2.
      What do we call the plans we create to try to win a game?

      drawings
      Correct answer: tactics
      hopes

      Q3.
      When you are trying to stop the other team from scoring, what are you?

      attackers
      Correct answer: defenders
      referees

      Q4.
      Which life skill stops us getting frustrated as we transition from attack to defence?

      empathy
      self-importance
      Correct answer: self-discipline

      4 Questions

      Q1.
      Which tactics are important in games?

      attacking
      defensive
      Correct answer: attacking and defensive

      Q2.
      What is the point of using a tactic?

      Correct answer: to increase success
      to increase luck
      to increase power

      Q3.
      Why might you need to change a tactic?

      when it's working
      Correct answer: as situations change
      when frustrated

      Q4.
      Why is communicating tactics to our team important?

      so the captain understands
      Correct answer: so everyone understands
      so attackers understand

      To help you plan your 5 physical education lesson on: Attack vs defence, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...