Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Transition from defence to attack with a defensive focus

      Lesson details

      Learning outcome

      I can react quickly when my team loses possession of the ball and can apply defensive tactics during a game to prevent the opposition from scoring.

      Key learning points

      1. Move: transitioning from attack to defence requires quick reactions and changes in body position to be ready to defend.
      2. Move: looking for space to guard, staying on our toes and following the attackers' movements helps to stop an attack.
      3. Think: switching between attack and defence requires quick thinking and a strong understanding of our defensive tactics.
      4. Feel: self-discipline stops us getting frustrated as possession changes and we transition from attack to defence.
      5. Connect: communicating quickly when we lose possession helps our team effectively transition from attack to defence.

      Keywords

      • Transition - switching from playing defence to attack, or the other way around

      • Tactics - plans you create and use to try to win or succeed

      • Defensive - trying to stop the other team from scoring or getting ahead

      Common misconception

      Pupils get frustrated when they lose possession and fail to carry out their defensive tactics.

      Remind pupils how important it is to defend and try and stop the attack. If we give up, it's likely our opponents will score.

      Teacher tip

      Build in time for teams to discuss and also experiment with using both defensive tactics before evaulating the most effective.

      Equipment

      1 ball between 2, 30+ cones, targets/ goals, bibs, additional materials

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      If you are guarding a player when defending in a game, what is this called?

      tackling
      blocking
      Correct answer: marking

      Q2.
      What do we call it when we don't give the opposition room to move or play?

      Correct answer: denying space
      denying tackles
      denying blocks

      Q3.
      What can a tactic help you to do?

      Correct answer: win or succeed
      be the referee
      help the opposition

      Q4.
      What do you show when you guard the space and do not rush towards the ball until the time is right?

      self empathy
      Correct answer: self discipline
      self gratitude

      4 Questions

      Q1.
      What do we mean by switching from defence to attack or attack to defence?

      position
      opposition
      Correct answer: transition

      Q2.
      What would be the consequence if we gave up when we lost possession and didn’t try to stop the opposition’s attack?

      We will score.
      We will succeed.
      Correct answer: They could score.

      Q3.
      Why do you need to communicate your tactics in your team?

      Correct answer: so everyone understands
      so everyone talks
      so everyone relaxes

      Q4.
      What is the reason for a defensive tactic?

      Correct answer: to stop the attackers
      to score
      to stop the defenders

      To help you plan your 5 physical education lesson on: Transition from defence to attack with a defensive focus, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...