Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can make my opponent move around the court in order to create space to help me win a point.

      Key learning points

      1. Move: being on our toes in the ready position allows us to cover space on the court improving our chances of winning.
      2. Move: throwing accurately into spaces and varying the distance of our throws increases our chances of scoring points.
      3. Think: we should reflect on our opponents' position on the court to decide where to throw the ball to score a point.
      4. Feel: being willing to learn from our mistakes and try hard, even when we make mistakes, shows strong resilience.
      5. Connect: accurately keeping score, as well as resolving disagreements in a game, shows trust and cooperation.

      Keywords

      • Space - an open area where your opponent isn't standing

      • Position - where you stand on court to help you reach your opponent's shot as fast as possible

      • Game - an activity or sport in which people compete with each other according to agreed rules

      Common misconception

      Pupils may change to an overarm throw when you are asking them to aim for the back of the court. Pupils may take too many risks when aiming for the perimeter and the ball goes out/hits the net a lot.

      Encourage pupils to step into their throw and follow throught towards their target to get more power behind their throw. Although we want pupils to aim away from the midle of the court, we still want them to successfully throw into the court area.

      Teacher tip

      If pupils are struggling to hit the targets, make the areas/zones/targets bigger or and/change the ball. It is important for the pupils to experience some success in the activities by making any adaptations that you need to.

      Equipment

      1 ball each (may need beanbags as an alternative), 50+ cones of different colours

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      If we throw and catch continuously with our partner, what is this called?

      Correct answer: a rally
      a smash
      a mistake

      Q2.
      If we want to aim at different targets, what can be varied to help us when we throw?

      Correct answer: power
      teamwork
      shouting

      Q3.
      What are you showing if you fail to hit a target, but you keep trying until you do?

      Correct answer: resilience
      humour
      loyalty

      Q4.
      What position helps us to prepare for the next shot in a rally?

      seated
      Correct answer: ready position
      standing still

      4 Questions

      Q1.
      If you choose the right place to throw the ball, what are you demonstrating?

      good teamwork
      good catching
      Correct answer: good decision making

      Q2.
      Where are you trying to move your opponent away from on the court?

      Correct Answer: the middle, middle, the middle of the court, middle of the court

      Q3.
      To help us score a point, where should we aim?

      out of court
      in the air
      Correct answer: into space

      Q4.
      When you and your partner score accurately for each other and are able to resolve disagreements within the game, what are you demonstrating?

      Correct answer: trust and cooperation
      frustration and anger
      speed and strength

      To help you plan your 3 physical education lesson on: Creating space to win a point, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...